Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leca

Marketing

Digitalizacija kulturne baštine

Iako nije moj glavni predmet interesa, naletio sam na stranicu www.kultura.hr koja me je zaintrigirala jer izgleda zapušteno i bezsadržajno.



Takva domena da nije iskorištena - to mi je doista bilo čudno. Na ostacima ostataka stranice ipak sam pronašao neke informacije koje se nitko nije potrudio počistiti. Ova je stranica s početka projekta godine 2008. i kaže da je projekt pokrenulo Ministarstvo kulture i da su njegovi ciljevi ukratko "stvaranje bogatih, široko dostupnih sadržaja u digitalnom obliku kao jedne od osnovnih pretpostavki za zaštitu i vrednovanje kulturne baštine, za umrežavanje i prisutnost hrvatske kulturne baštine u europskim i regionalnim mrežama kulturnih sadržaja, za očuvanje kulturne raznolikosti i za uporabu kulturnih sadržaja u obrazovanju, turizmu i drugim uslužnim djelatnostima".


Ali kad danas guglate pojam Hrvatska kulturna baština lako ćete pronaći vijest na stranicama Ministarstva kulture, onog istog koje je pokrenulo ranije spomenuti projekt, o tome kako je ono pokrenulo projekt "e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine". A ciljevi su baš slični onom što su pokrenuli i 12 godina ranije. Što se u međuvremenu događalo, zašto je prethodni projekt zamro, na što se potrošio novac, a sigurno je u proračunu bilo predviđeno nešto novca, ostaje zasad meni nepoznato. Možda je vama, dragi čitatelji nešto više poznato o tome pa me, molim, informirajte u komentarima.


Post je objavljen 16.11.2020. u 17:15 sati.