Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KINA, JAPAN I JUŽNA KOREJA PRVI PUT U ZAJEDNIČKOM TRGOVINSKOM SPORAZUMU


SPORAZUM SE ODNOSI NA 2,2 MILIJARDE POTROŠAĆA

Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) na sastanku u Vijetnamu dogodilo se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) koji bi bio jedna od većih ostavština vlade američkog predsjednika Baracka Obame, da Donald Trump 2017., prvog dana svog mandata na mjestu američkog predsjednika nije izašao iz tog sporazuma.
Da je sporazum stupio na snagu, obuhvatio bi gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene. Petnaest azijsko-pacifičkih država 15. studenog je formiralo najveći trgovinski savez na svijetu, pod okriljem Kine. Potpisalo ga je 15 država – deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezije, Filipina, Indonezije i Vijetnama, te Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.
Regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja po prvi put dio zajedničkog trgovinskog sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.
Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama na Južnom kineskom moru i planovima o gospodarskom oporavku nakon pandemije korona virusa. Cilj sporazuma o kojem se pregovaralo više od desetljeća je da se u nadolazećim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah .RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin susreta.
Sporazum će stupiti na snagu kad ga ratificira dovoljan broj država, ali unutar iduće dvije godine.



Post je objavljen 15.11.2020. u 23:52 sati.