Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

Paraskevidecatriaphobia

Iako će mnogi reći da ne vjeruju da brojka 13 donosi nesreću ipak negdje duboko u sebi malkice se pribojavaju i nastoje izbjeći taj broj. Tako na pr. mnogi hoteli nemaju kat s brojem 13 kao niti sobu s tom brojkom. Lufthansa nema red s brojem 13.



Ne da bih vas uplašila ali ovo se zaista dogodilo tj. tragična zrakoplovna nesreća u kojoj se avion srušio s urugvajskom reprezentacijom u ragbiju srušila se u Andama 1972. godine dogodila se u petak 13. listopada. Priča je postala poznata i zahvaljujući filmu (Alive / Survive) koji se temeljio na pričama preživjelih, a u kina je stigao 1993. godine.

Isto tako, znanstvenici 2004. godine otkrili su asteroid 99942 ali postojala je mala vjerojatnost da će pogoditi Zemlju u budućnosti.Taj bi datum trebao biti petak, 13. travnja 2029. Srećom, daljnja promatranja isključila su sudar sa Zemljom.

Morbidni strah od ovog datuma službena je medicinska dijagnoza koja se naziva paraskevidecatriaphobia. Ova neizgovorljiva riječ ima grčko podrijetlo - Paraskevi znači petak, a dekatria je izraz za broj 13. Riječ fobija vjerojatno ne treba prevesti.

Ali, uz sve ovo napisano, nemojte se ništa bojati jer broj 13 ipak je kao i svaki drugi broj. Sve su to slučajnosti, bar tako mislim. Ovaj post sam napisala samo zbog zanimljivosti u vezi broja 13.

Post je objavljen 13.11.2020. u 23:50 sati.