Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Milada Privora: "Kultura ponašanja"

Podnaslovljena kao „Priručnik za svakodnevni, poslovni i diplomatski život, Lijepo ponašanje od obiteljskog doma do kraljevskog dvora“, i objavljena u izdanju Naklade Jesenski i Turk u 2019. godini, smatrala sam da ova knjiga treba našem kućanstvu. Ipak je priručnik napisala bivša šefica Državnog protokola i netko tko pravila ponašanja ima u malom prstu.

Malo je reći da sam ostala oduševljena (ma što mi poslije o autorici pričali oni koji su je imali priliku i osobno upoznati, neotesanci jedni!). Čujte ovaj ulomak iz poglavlja o oslovljavanju:

„Visoko plemstvo

Kraljeve i kraljice oslovljavamo s Vaše kraljevsko veličanstvo, a cara s Vaše carsko veličanstvo. Prinčeve i princeze koji su krunski nasljednici oslovljavamo s Vaše kraljevsko visočanstvo. Prinčeve i princeze koji to nisu oslovljavamo s Vaše visočanstvo. Bliske osobe tijekom razgovora s monarhom mogu ga osloviti samo s gospodine ili gospođo (engl. Sir ili Madam). Kad se s niže rangiranim dužnosnicima na dvoru razgovara o poglavaru države, onda se upotrebljava cijela titula, npr. Njeno kraljevsko veličanstvo je saopćilo ili priopćilo…“


Jeste li ovo znali? Da ništa drugo i nisam pokupila čitajući ovu knjigu, ova distinkcija između veličanstvo i visočanstvo je dovoljna.

Šalu na stranu, neke stvari i običaje, ako Vam roditelji ili bliske starije osobe ne kažu, nemate nigdje drugdje naučiti, a susrećete se s njima često tijekom života; primjerice, ponašanje na pogrebu ili na vjenčanjima. To su stvari koje se nažalost (gdje je taj građanski odgoj?!?) ne uče u školi, a značajno utječu na dojam koji ostavljate u društvu pa posljedično i vaše viđenje sebe i vaše samopouzdanje. Vjerojatno većina nas neće imati koristi od informacija o obraćanju visokom plemstvu, ali ponašanje na javnom mjestu, na ulici, u kazalištu, u kinu, u restoranu (primjerice, raspored jedaćeg pribora i tanjura na stolu, namjena čaša i slično), sve objedinjeno na jednom mjestu bi nam svima ponekad moglo koristiti.

Svakako zapamtite: himni se ne plješće, a četiri najvažnije male riječi nisu se promijenile promjenom političkog režima, pa ih i nadalje sukladno svrsi upotrebljavajte. Isto tako, održavanje osobne higijene je ne samo pola zdravlja, nego i pola kulture, pa svakako perite ruke i upotrebljavajte dezodorans. Ako je dovoljno dobro za državni protokol, dovoljno je dobro i za vas.


Post je objavljen 14.11.2020. u 11:10 sati.