Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Gajana – zvonik „smrznut“ u vremenu

Između naselja Vodnjan i naselja Bale, na cesti D75 (Pula – Plovanija), nalazi se raskršće s cestom L50135 koja vodi u naselje Gajana. Gajana je naselje od 172 stanovnika (2011.) i nalazi na području Grada Vodnjana. Područje oko naselja je bilo naseljeno u prapovijesti i u antici, a u pisanim izvorima se spominje u 13. stoljeću (Gaianum, Gaglianum...).



Šetnju prema lokalitetu Turnina započeli smo u južnom dijelu naselja Gajana, točnije na raskršću ceste L50135 i makadamske ceste, oko 1.5 km udaljenom od ceste D75.



Od raskršća smo krenuli cestom L50135 prema sjeveru.



Na slijedeća dva račvanja držali smo se lijeve ceste (pratili smo oznake za biciklističku stazu 326). Ubrzo smo izašli iz naselja, gdje završava asfaltirana i počinje makadamska cesta.



Na svakom slijedećem raskršću smo se držali glavne ceste, tj. išli ravno, sve dok nismo stigli do račvanja. Na račvanju smo se držali lijeve ceste.



Dalje smo cestom išli ravno sve dok nismo ugledali romanički zvonik koji se uzdiže iznad makije. To je bio znak da smo stigli do lokaliteta Turnina na kojemu je nekada bilo naselje.



Zvonik je podignut u 12. stoljeću i nalzi se uz konzervirane ostatke (dužine 6,4 m i širine 6 m) crkve sv. Ivana Evanđelista. Crkva je srušena 1927. godine radi građevinskog materijala. Zidovi su joj bili još vidljivi 1971. godine u sklopu stancije Turnina.



Pokraj zvonika, s jedne i druge strane, vidljivi su zidani ostaci, a malo južnije i hrpa kamenja. Možda su to ostaci samostana (koji se često povezuje s ovim lokalitetom) ili nekadašnje stancije.



Pretpostavlja se da je u 12. stoljeću ovdje živio pustinjak, redovnik koji je napustio benediktinski samostan sv. Andrije u Betigi.



Jugoistočno od crkve sv. Ivana Evanđelista nalazi se podzemna cisterna. Kameno grlo cisterne se nalazi pored župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu.



Karta s lokacijom zvonika srušene crkve sv. Ivana Evanđelista.



Dužina rute 2,24 km.



Post je objavljen 09.11.2020. u 19:53 sati.