Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

SVI SVETI (Palma, 1.11.2001.)


Semitska riječ qodeš dolazi od riječi "odsjeći, odvojiti"… odvajanje od profanog.
Svetost je prije svega oznaka Boga. "Jer ja sam Bog, a ne čovjek, Svetac posred tebe." (Hoš 11, 9) Svet čovjek je onaj tko u punoj mjeri odgovori na Božji poziv. Svi smo pozvani na svetost, ostvariti se na nama svojstven način. U svecima se proslavljuje sam Krist. On u svojim apostolima, koji su "vrlo veseli što im je udijeljena čast da podnesu zlostavljanja za ime Isusovo" (Dj 5, 41), pobjeđuju svijet. On u svojim mučenicima, koji su "progonjeni zbog pravednosti" (Mt 5, 10), podiže svoj glas za pobjedu vječne pravde. On u svojim priznavaocima, "koji čuju riječ i čuvaju je u dobru i plemenitu srcu i rode rod zbog ustrajnosti" (Lk 8, 15), dokazuju vječnu plodnost svoje riječi. On u svima, "koji budu željeli njegov dolazak" (2 Tim 4, 8) neprestano svraća naš pogled na naš posljednji cilj. Svi su oni zajedno kao jedan veličanstveni mozaik u kojem vidimo samo jedan lik – Isusov. "Očito je da ste vi pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga živoga, ne pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (2 Kor 3, 3).
"Zato i mi, opkoljeni tolikim oblakom svjedoka, odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmicu koja nam je određena! Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa, koji nam namjesto određene mu radosti podnese križ ne mareći za sramotu te otuda sjedi s desnu Božjeg prijestolja! Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom!" (Heb 12, 3)
Vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novoga Saveza – Isusu – i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove. (Heb 12, 22-24a)
Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima. (Ef 1, 17-18)
Vi ste hram Boga živoga, kao što reče Bog: "Prebivat ću u njima i hoditi među njima; i bit ću Bog njihov, a oni narod moj." Budući da imamo ova obećanja, očistimo se, ljubljeni, od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu! (2 Kor 6, 16b; 7,1)
Vidjeh: evo velikog mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda gdje stoji pred prijestoljem." (Otk)
Ti u svim svetima očituješ nazočnost svoju, lice svoje i riječ svoju.
Bože, vrelo svetosti, učinio si da čudesa mnogosruke tvoje milosti blistaju u svetima; daj da u njima slavimo tvoju velikodušnu darežljivost.
Providonosni, vječni Bože, u svetima si nam očitovao savršeniju sliku svoga Sina; udijeli da po njima i mi što djelotvornije postižemo jedinstvo s Kristom.
Kralju nebeski, ti nas o vjernim sljedbenicima Kristovim potičeš da hrlimo budućem gradu; učini da se od njih naučimo sigurnijem putu kojim ćemo tamo stići.
Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni; zato će iz ruku Gospodnjih primiti kraljevsku krunu slave.
Svecima naše časti nisu potrebne niti im nešto pridonosi naša pobožnost. To što častimo uspomenu na njih, nama je od koristi a ne njima. Priznajem da ja u sebi osjećam po tom sjećanju silno raspaljeno čeznuće. … Trebamo čeznuti ne samo za društvom već i za srećom svetih. (Sv. Bernard)
"Bog čini čudesne stvari u svojim svetima" (Ps 67)
"Ne živim više ja, nego Krist u meni."
"Tko mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred svojim Ocem nebeskim" (Mt 10, 32)
"Pobjednik će tako biti obučen u bijelu haljinu; njegova imena sigurno neće 'izbrisati iz knjige života'; štoviše, njegovo ću ime priznati pred svojim Ocem i njegovim anđelima" (3, 6)
"Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijek, u svu vječnost." (Dn 12,3)

Post je objavljen 01.11.2020. u 07:46 sati.