Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Raj



Foto: otočka

Romantiku otoku pripisuju uglavnom oni koji dođu na ljetovanje. Pa im divno more. Čisto i bistro. Bajkoviti zalazi sunca. Ljepotice na plažama. Galebarenje. Lungomare. Nove ljubavi na plus 50. Osvježene one stare. Ili još starije. Pa ribice na gradele. Hobotnica s krumpirima ispod peke. Sol na koži. Preplanuloj. U majicama na špaline. Kad je sve s gornjeg trapa na izvolte. S donjeg, u tangicama, isto na izvolte. Jednom riječju, raj.

Sat se maknio unazad. Iz šetnje se vraćamo po mraku. Da mi treba ne znam kakva hitnoća i da vičem
upoooomoooć, nema toga ko bi me čuo. Kad ni nema nikoga. Ako zanemarim mačke i raslinje kao živo, nema žive duše. Kad izađem navečer na teracu, sa svih strana samo mrkli mrak. Ako nema mjeseca, onda je mračnije od mraka. Ako je oblačno, nema ni s nebesa znaka života. U vidu treperavih zvjezdica. Idemo na dalje ako...
Ako jako puše, ne voze trajekti ni katamarani. Ako je vjetar odlučio ić do krajnjih granica, a često to radi, onda se ne može do kopna ni preko linije Korčula Orebića. U slučaju hitne medicinske intervencije, u takvim uvjetima, koji su česti, ne može sletit helikopter. Pa kome nije dobro će najvjerojatnije opandrčit. A ne bi da je bliže civilizaciji.

Kino, kazalište, izložbe, promocija knjiga, aaaa, nema toga. Ljeti malo Moreška i Kumpanija, estrada ubere koju kintu gostujući po teracama ili pojući pjesme u danima pohoda Oliveru na grob. Kulturni program otoka sveden je uglavnom na šta manje beštimji u kući. I van nje. Pa onda imamo kulturne i manje kulturne obitelji. Jednom riječju, raj.

Zaželim se ribe, a živim na otoku. Koče su sve popasle s dna. Pa se naša, nekad prepuna kućna ledenica morskog izobilja, pretvorila u policu za odlaganje svega. Ljeti sve ulovljeno ide u restorane. Zimi uglavnom riba iz uzgoja. A nama dodijalo bacat mreže i parangale kad je ulov nula. A poste za bacanje za pet. Jednom riječju, raj.

I za kraj, ko me je tjerao doć živit na otok u pustoj Vali? U kojoj su proljeće i ljeto, priznajem, zaista raj. Al jesen i zima, muko moja. Vidi li se kraja iz ovog raja?


Post je objavljen 28.10.2020. u 14:30 sati.