Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Svemirski haustor

Nisam želio upotrijebiti originalnu englesku riječ projekta, "Gateway", jer imamo i previše engleskog umiješano u svakodnevicu, ali opet sam završio na posuđenici. A smijali smo se nemaštovitosti naših pradjedova koji su koristili latinski, francuski, njemački ili mađarski u službenoj ili "kulturnijoj" komunikaciji! Najdomaćiji bi bio termin "prolaz" koji mi se činio nekako dosadan, a pasao bi i turcizam "kapija", ali to zvuči malo preistočno za kajkavski dio mog uma, više bi pasalo na teritoriju Hercegovine, koji su u Rimu svojevremeno nazivali "Dalmatia Turca".

Krajem listopada NASA i ESA, vladari Svemira (kad Kinezi na kolenima glediju vu kipec svemogočega Xi) su formalizirali dogovor o zajedničkom projektu "Gateway". Riječ je o postavljanju manje verzije, oko 1/6, svemirske stanice tipa ISS koja kruži oko Zemlje, na orbitu oko Mjeseca. Slično Asimovljevim ili Clarkeovim konstrukcijama, koje znamo iz znanstvene fantastike, taj Prolaz bi nas morao voditi prema svemirskom prostranstvu van orbite oko naše matične planete.

Ušli smo u drugo stoljeće AF, kako je A. Huxley ispravno datirao početak moderne civilizacije (mjereno od godine proizvodnje prvog automobila proizvedenog na proizvodnoj traci) Forda T, i postavljanje ovakvog Prolaza trebalo bi postati stvarnost tokom idućih 3 godine, ne za 100 godina.

Tehnologija je razvijena, know-how je tu, NASA je uspostavila suradnju sa linijom proizvođača koji su su stanju zadovoljiti zahtjeve svemirske tehnologije, dakle, vrijeme je, 3-2-1 start!

NASA planira spuštanje na Mjesec 2024, i Gateway je osnova toga, ključni sastojak projekta Artemis, povratak čovjeka na Mjesec, koji oni vide kao ključni korak u pripremi za spuštanje ljudi na Mars. Naime, projekt Apollo iz I stoljeća AF (Alan Ford?) ere je bio veliki tehnološki uspjeh, ali nije bio baš ekonomičan. Cijena je bila ogromna, više je to bila stvar hladnoratovskog prestiža. NASA sada želi postići isto, ali korištanjem modernih tehnologija i za mnogo razumniju cijenu.

Djeluje mi da je to ispravna strategija, povratna sprega utjecaja na razvoj tehnologije na Zemlji će tako biti najveća, jer će privatne kompanije učestvovati u razvoju najnovijih tehnologija, umjesto da "strogo povjerljivo" klauzulom budu isključene. Kapitalizam ponekad ima smisla, ali Vladari se moraju složiti dati zaraditi i drugima.

Na stranici Gateway je opis modula i uloge NASA i ESA i mjesta za dodatne partnere, želio sam samo obratiti vam pažnju na nešto što će definirati svemirsko istraživanje za generaciju naše djece, unuka i praunuka.

Naravno, mnogi će se pitati, buljeći u svoj mobilni telefon, čitajući o tome na Internetu dok ih auto sam vozi nešto zemaljskijim krajolikom, čemu sva ta visoka tehnologija za fiziku i letovi u svemir i ne znam što... Zanimljivo je vidjeti kako je naš svakodnevni život povezaniji sa Svemirom nego što mislimo: svakodnevno koristimo tehnologiju razvijenu za svemirska istraživanja. Zapravo si, htjeli ili ne, bez nje ne bismo mogli više ni zamisliti našu svakodnevicu, osim možda one koju uživamo tokom godišnjeg odmora, ako smo te sreće da možemo ostaviti pametni telefon kod kuće kad idemo na plažu!

gf

Bojim se da će ta heretička mogućnost uskoro postati znanstvena fantastika, jer ćemo "dobrovoljno" ići naokolo sa SIM (Supervising Implant Monitor) karticom ubačenom tokom prve godine života negdje ispod kože, kao što danas idu naši psi. Ako želite vidjeti budućnost, čitajte P.K. Dick-a, "Ubik" i slične priče, u svojim psihodeličnim lutanjima on je, čini se, našao neki prolaz u blisku budućnost i onda to opisao. Svaki otpor je uzaludan!


Post je objavljen 28.10.2020. u 11:04 sati.