Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIJEĆE EU ZA POLJOPRIVREDU I RIBARSTVO

TRI VAŽNA DOGOVORA



Tijekom dvodnevnog sastanka Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo, u Luxemburgu 19. i 20. listopada Vijeće EU je postiglo tri važna politička dogovora za sektore poljoprivrede i ribarstva u Europi. To je:
1. opći pristup u pogledu paketa za reformu zajedničke poljoprivredne politike (ZPP),
2. zaključke o strategiji „od polja do stola” i
3. odluka o ribolovnim mogućnostima u Baltičkome moru za 2021.


U općem pristupu u pogledu paketa za reformu ZPP-a nakon 2020. ističu se čvrste obveze država članica za veće ambicije u vezi s okolišem i to uvođenjem instrumenata kao što su obvezni programi za ekologiju (što je novost u odnosu na sadašnju politiku) i stroža uvjetovanost. Dogovorenim se stajalištem ujedno državama članicama omogućuje da imaju potrebnu fleksibilnost u tome kako ostvariti okolišne ciljeve.
Vijeće sad ima politički mandat za pregovore s Europskim parlamentom u cilju postizanja sveobuhvatnog dogovora.
Vijeće je 19. listopada jednoglasno usvojilo zaključke o strategiji „od polja do stola”, u kojima podržava cilj razvoja održivog europskog prehrambenog sustava, od trenutka proizvodnje do potrošnje.

Zaključci sadrže dvojaku političku poruku za države članice:

1. osigurati dostatnu i cjenovno pristupačnu hranu uz istodoban doprinos postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. godine
2.te osigurati pravedne prihode i snažnu potporu za primarne proizvođače.


Ribarstvo
Vijeće je postiglo dogovor o ribolovnim mogućnostima u pogledu deset komercijalno najvažnijih ribljih stokova u Baltičkome moru za 2021. Nakon pregovora koji su trajali cijeli dan te zaključeni u rano jutro 20. listopada 2020. ministri i ministrice složili su se da će nastaviti smanjivati ribolovne mogućnosti za određene riblje stokove kako bi se pospješio njihov oporavak, u skladu s najnovijim znanstvenim savjetima. Ukupni dopušteni ulovi (TAC) u Baltičkome moru ukupno su smanjeni za oko 6 %.


ZDRAVIJI I ODRŽIV PUT HRANE U EUROPI - od polja do stola !</font>

Prehrambeni sustav EU-a osigurava svježu i sigurnu hranu za sve Europljane i Europljanke. Proizvodnja hrane nije samo ključna usluga, nego i izvor prihoda jer se europska hrana izvozi diljem svijeta. Međutim, poljoprivredno-prehrambeni sektor ima znatan učinak na okoliš. Prema izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), oko trećine svjetskih emisija stakleničkih plinova potječe iz prehrambenih sustava. Osim toga, postojeći prehrambeni model ima štetan učinak na zdravlje ljudi te je doveo do toga da više od 50 % odraslih osoba u Europi ima prekomjernu tjelesnu težinu.
EU nastoji promijeniti način proizvodnje i potrošnje hrane u Europi kako bi se smanjio ekološki otisak prehrambenih sustava, ojačala njihova otpornost na krize te osigurala dostupnost zdrave i cjenovno pristupačne hrane današnjem stanovništvu i budućim naraštajima.

Strategija „od polja do stola”
Komisija je 20. svibnja 2020. predstavila svoju strategiju „od polja do stola” kao jednu od ključnih mjera u okviru europskog zelenog plana. Strategijom se namjerava preusmjeriti postojeći prehrambeni sustav EU-a prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050.
Uzimajući u obzir sigurnost hrane i sigurnost opskrbe hranom kao prioritete, glavni ciljevi strategije su:
• osigurati dostatnu, cjenovno pristupačnu i hranjivu hranu unutar granica mogućnosti planeta
• osigurati održivu proizvodnju hrane, među ostalim znatnim smanjenjem uporabe pesticida, antimikrobnih sredstava i gnojiva te povećanjem ekološkog uzgoja
• promicati održiviju potrošnju hrane i zdravu prehranu
• smanjiti gubitak i rasipanje hrane
• suzbiti prijevare povezane s hranom u lancu opskrbe
• poboljšati dobrobit životinja.
Prijelazom na ekološki prihvatljiviji prehrambeni sustav stvaraju se nove poslovne prilike koje imaju pozitivan učinak na prihode subjekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.
Održiviji prehrambeni sustav pomoći će i u zaštiti prirode i bioraznolikosti Europe. Strategija „od polja do stola” usklađena je sa strategijom EU-a za bioraznolikost do 2030. te se ta dva prijedloga predstavljaju kao uzajamne nadopune.

Vijeće radi na postizanju napretka u pregovorima o reformi zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Osuvremenjivanje poljoprivrede razvojem održivijih poljoprivrednih praksi, uz istodobnu zaštitu prirode i borbu protiv klimatskih promjena, jedan je od ključnih ciljeva reforme ZPP-a. Ciljevi buduće politike ZPP-a stoga su usko povezani sa strategijom „od polja do stola”.



Post je objavljen 28.10.2020. u 04:44 sati.