Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Kamen od mora

U mojoj maloj kolekciji školjki na polici iznad kompa jednostavno se pojavila potreba da dodam i jedan morski kamen. Pravi kamen od mora.

I sada se pojavio problem: Gdje na riječkim plažama naći kamen od mora? Sve su plaže nasute ogromnim količinama riječnog kremenog oblutka. Za kupače one izgledaju lijepo, bez obzira što je po njima teško hodati jerbo takav oblutak bježi pod nogama. Tako nasute plaže zapravo uništavaju život u području dodira mora s kopnom. To je kamen bez života, mrtav. To je kamen koji nije dom ni kozicama ni školjkicama, ni račićima, ni crvićima pa čak ni morskom bilju.

Bio sam oduševljen kada sam prije par dana vidjeo kako je jugo povuklo te kvazi plaže u dubinu a ostalo je ono pravo morsko kamenje.
Uzeh jedan u ruku ... zelen od alge, pun šupljina koje su izdubile školjke, kamen u kome se još vide ostaci prstaca duboko uvučenih u rupe na kamenu. Kolikom je životu ovaj kamen bio stanište vidi se po njegovoj površini. Mogao bi čitave priče ispričati o životu mora. Kamen koji ima miris i okus mora.

Mislim da je zanimljivo spomenuti da su nekada davno naši stari, u nedostatku ribe, kuhali brodet od kamena. Pun školjki, crvića i algi davao je okus brodetu kome ništa više nije nedostajalo. Znali su koji kamen odabrati za kuhanje.
Ako se ne varam, u nekim restoranima uz more i danas se nude slične delicije kao podsjetnik na prošla vremena.

Često uzmem ovaj kamen u ruku i divim se životu u njemu upisanom. Odlično upotpunjava moju zbirku školjki, dao joj je pravi dah mora


Sea stone


Sea stone


Sea stone and shells


Moj kutak



Post je objavljen 25.10.2020. u 18:51 sati.