Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Bennu, nastavak

Nakon par dana od uspješnog manevra parkiranja sonde i pobiranja materijala sa površine asteroida Bennu-vidi dva posta unatrag-NASA je objavila da je automatska sonda uspješno pobrala više od 60 gr materijala.

Sekvenca fotografija sa sonde NASA pokazuje približavanje površini asteroida i udaljavanje od nje. Samo pobiranje uzorka je trajalo 6 sekundi.

Na slikama se vidi nimalo glatka površina asteroida. Neki od kamenčića je očito zapeo i poklopcu uređaja za uzimanje uzoraka, jer se na slikama NASA-2 vidi izlijetanje priklupljenog materijala. NASA sada mora brzo odlučiti da li žele uskladištiti pokupljeno i poslati sondu prema Zemlji, ili žele ponovni pokušaj prikupljanja materijala.

Rizik ponovnog pokušaja bi bio prevelik, i vjerojatno nepotreban, tako da mislim da će uzeti što imaju i sonda će krenuti prema parkirnoj poziciji sa koje će u ožujku krenuti prema Zemlji. Za tri godine, ako bude sreće, ćemo gledati spuštanje sonde na Zemlju i do 2025 bismo morali znati više o materijalu sa površine Bennu. Znanost je spora...ali dostižna.

Post je objavljen 24.10.2020. u 19:58 sati.