Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

R.E.S.P.E.C.T.

Koliko dugo možete trpjeti da vas neko gazi, da vas podcjenjuje i ponaša se prema vama kao prema manje vrijednoj osobi, iz bilo kojeg razloga? Kakav vam je okidač na takve spodobe?

Nitko od nas nije mogao odabrati spol, boju kože niti vjeroispovijest. Na svijet sam stigla kao Gordana, a mogla sam se roditi kao Gyasi u srcu Afrike. Mogla sam se roditi i kao Rosa u Americi i slušati bolne priče o prabakama i pradjedovima koji su bili robovi bijele rase. Svijet još uvijek pamti strašnu rasnu segregaciju kojoj su Afroamerikanci bili godinama izloženi. Možete li zamisliti da su 1955. godine autobusi imali posebna mjesta za bijelce, a u slučaju gužve u autobusu Afroamerikanci su morali ustupiti svoje mjesto bijelcima?
A onda je Rosa Parks, četrdesetdvogodišnja žena, odlučila da joj je dosta. U Petrinji bi rekli - pala joj je klapna. Išla je kući s posla, autobus je bio krcat i u jednom trenutku vozač je tražio da ustane i ustupi svoje mjesto bijelcu koji je ušao u autobus. Rose je odbila, rekavši da je jako umorna i da ne želi ustati ( kasnije je u svojoj autobiografiji napisala da je zapravo bila umorna od neprekidnog, opetovanog popuštanja nepravdi ). Vozač je pozvao policiju i Rose je uhapšena, a njeno odbijanje dovelo je do trinaestomjesečnog bojkota autobusnog prijevoza i do presude Vrhovnog suda kako je segregacija u javnom prijevozu neustavna. Rosa je, zbog prijetnji smrću, iz Alabame odselila u Detroit i do mirovine radila u uredu kongresmena Johna Conyersa. Umrla je 24. listopada 2005. u dobi od devedeset i dvije godine. Njeno je tijelo u Washington preveženo autobusom poput onog u kojem je odbila ustupiti mjesto bijelom čovjeku.

Uvijek i u svemu valja biti Čovjekom. U svakom onom tko vam dolazi u susret vidjeti samoga sebe.Uvažavati sve ono što druge razlikuje od vas samih. Ali jednako tako valja se i izboriti za svoje mjesto pod suncem. Na svijet dolazimo bez ičega i odlazimo bez ičega. Možemo li, zbog sebe samih i zbog boljitka naše djece, barem pokušati biti Čovjekom prema onima koji su različiti od nas?

( photo - Rosa Parks, Brittanica )



Post je objavljen 24.10.2020. u 20:05 sati.