Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Streljana treća


Mrljavo vrijeme i odaziv na forumu, otjerao nas je u streljanu LAS za kratko naoružanje. Za razliku od prethodna dva odlaska u kojem su brušene vještine preciznosti, ovaj put je na programu obuke bilo povećanje brzine paljbe. Krivac za to je jedan prijatelj, koji je ovih dana prošao obuku kod instruktora koji inače obučava pripadnike naših elitnih vojnih i policijskih postrojbi. Instruktor mu je prvo ispravio greške kod čini kod držanja oružja i pri opaljenju. Nakon toga je osim na preciznosti, s njim radio na podizanju broja hitaca u jednu metu, kao i prenošenje takve "double-tap" ili "triple-tap" tehnike paljbe na sljedeću metu. Bez puno teorijske pripreme, isto smo pokušali postići u ovoj trećoj posjeti streljani i ukupno šestom barutnom treningu.

Placenici

Rezultati nisu bili onakvi kakve smo željeli, ali i to nam je pokazatelj. U prvom redu potrebe prethodnog usvajanja teorijskog znanja, a zatim primjene navedenog u praksi. Po mogućnosti uz instruiranje nekoga tko zna znanje. Jer kao i u airsoftu, i ovdje je vježba majka svih bitaka. Naravno uz bitan preduvjet da čovjek ima i ponešto tehničkog predznanja iz navedenih vojnih znanosti. Jer ako ne razumiješ ono što radiš trebat će ti puno više vremena i resursa za doći do nečega što su drugi već otkrili i usvojili. Stoga do sljedećeg barutnog treninga treba poraditi na dodatnom usvajanju teorijskih znanja.

Placenici

Prije nas u prostoru streljane svoje redovno uvježbavanje su imali nekakvi zaštitari. Unatoč zvučnoj izolaciji prostorije, moglo se čuti da rade sa oružjima u različitim kalibrima. Ulaskom unutra na podu smo uočili razne čahure uključujući 357 Magnum i .45 Auto. Skoro trostruko punjenje prvog i dvostruko veći kalibar drugog metka u odnosu na standardni 9x19mm, imaju zasigurno neke prednosti, ali začudo probojnost pancirke im je skoro ista. Uvidom u jednu takvu izloženu u streljani, jasno se vidi kako su kroz nju prošli samo prastari ruski 7,62x25mm za "tetku" i mlađahni 4,6x30mm razvijen za MP7. Znanost je vrlo egzaktna stvar.

Placenici


Post je objavljen 16.10.2020. u 10:30 sati.