Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZA POMOĆ U KORONI UMIROVLJENICI NISU DOBILI NI KUNE DODATKA!



VLADA RH ZABORAVILA UMIROVLJENIKE

Portal Mirovine .hr objavio je 14. listopada kraći tekst u kome se kaže da je „Vlada potpuno izignorirala zahtjev Sindikata i Matice umirovljenika kojim su tražile isplatu solidarnog dodatka na mirovine umirovljenicima za vrijeme trajanja pandemije“.
U tekstu se dalje kaže da je prošlo pola godine otkako su u mjesecu travnju Sindikat i Matica umirovljenika od Vlade tražili solidarni dodatak na mirovine zbog financijskog udara na umirovljenike za vrijeme trajanja pandemije. No ne samo da nikakav dodatak za troškove koje pandemija korona virusa nosi sa sobom umirovljenici nisu dobili, već od Vlade šest mjeseci nisu dobili ni nikakav odgovor na to pitanje.

A prijedlog Matice umirovljenika i Sindikata hrvatskih umirovljenika bio je da iznos dodatka – čija bi isplata mogla biti i jednokratna- bude proporcionalna visini mirovine „ i to tako da oni s mirovinama nižima od 1.500 kuna dobiju najviše, npr. 400 kuna solidarnog dodatka mjesečno, oni s dvije do tri ti¬suće kuna mirovine 300 kuna, od tri do četiri tisuće 200 kuna, oni s mirovinom od četiri do pet tisuća kuna 100 kuna dodatka, dok bi se onima s mirovinama višima od 5.000 solidarni dodatak od 100 kuna isplaćivao samo ako je riječ o samcima.“ Treba li uopće reći kolika bi to financijska pomoć umirovljenicima bila, posebno onima s niskim mirovinama! No Vlada još uvijek ima priliku ispraviti propust prema umirovljenicima.


Kakve su financijske dodatke neke od susjednih zemlja isplatile svojim umirovljenicima u vrijeme korona pandemije? Prema navodima predsjednice Sindikata umirovljenika Jasne Petrović „u Sloveniji, u kojoj je prosječna mirovina oko 660 eura, umirovljenici koji pri¬maju mirovinu do 700 eura dobili su jednokratnu solidarnu naknadu u ras¬ponu od 130 do 300 eura, ovisno o visini svoje mirovine. Oni koji imaju mirovinu do 500 eura dobili su jednokratno 300 eura, oni koji primaju od 501 do 600 eura dobili su 230 eura, a oni koji imaju između 601 i 700 eura dobili su 130 eura. Naknadu su dobili i umirovljenici samci čija primanja su veća od 700 eura”.“ Srbija je umirovljenicima, kao i svim ostalim punoljetnim gra¬đanima ispla-tila 100 eura jednokratne pomoći, ali i dodatnih 35 eura isključivo umirovljenicima. Logika je bila da će taj novac svejedno zavr¬šiti u potrošnji i da će pomoći ekonomiji da što lakše prebrodi krizu. Crna Gora je za svojih 11.900 umirovljenika koji pri¬maju najnižu mirovinu izdvojila jednokratnu pomoć od 50 eura.“ Kosovo je pomoglo umirovljenicima tako da svi oni koji primaju do 100 američkih dolara mirovine mjesečno, u travnju, svibnju i lipnju dobili su dodatak od 30 dolara.


Post je objavljen 15.10.2020. u 05:04 sati.