Bok svima :)
Za kraj tjedna, biti ćemo mali pekari i napraviti svoj vlastiti kruh.
Zamolite mame i bake da vam pomognu napraviti kruh.
Za malu pomoć, u nastavku imate recept za pravi domaći kruh.
Sastojci:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
- 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
- 300 ml mlake vode
- 8 g soli
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.
2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.
3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na nekoliko mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.
4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.
5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se potpuno ne ohladi.