Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

ZAGONETNA IKONICA SA OTOČIĆA U SJEVERNOJ ITALIJI

Prije jedno 20ak godina radio sam preko ljeta u jednom samostanu u sjevernoj Italiji, smještenom na umjetno sačinjenom otočiću pravokutnog oblika, imenom Barbana. Tamo se nalazi marijansko svetište Madonna di Barbana, još od davnih vremena.( Svetište je bilo najprije u posjedu barbanita, potom, benediktinaca, te od 16. stoljeća franjevaca.) Kada sam odlazio, kupio sam u suvenirnici jednu ikonu – diptih, koji se sastoji od dva dijela, lijevo je portret Isusa, a desno fotografija statue Bogorodice sa djetetom, iz same crkve na otoku.
Tek prije nekoliko godina, nešto mi je palo u oči – jedna je ikona ortodoksna, dok je druga katolička. Prije par dana sam na Google image-u pokušao provjeriti neću li naći nešto slično. Upisao sam na tražilicu „icona – dyptich – Jesus and St. Mary“. Na ekranu se pojavilo niz sličnih ikonica, međutim – sve su one bile sačinjene bilo od samo ortodoksnih, ili samo katoličkih slika i portreta. Ovo što ja imam, onda predstavlja nešto kao „raritet“, zaključio sam. No, moguće i jedan prilog mojoj tezi, kako je Italija u 11. i 12. stoljeću bila ortodoksna – sveta stolica bila je u Carigradu, a ne Rimu.
Ortodoksna ikonica Isusa (tj. lijeva strana diptiha) sadrži i neka zagonetna slova i riječi. Oko glave Isusa je aureola sa tri zrake: lijeva sadrži slovo latinsko „Q“ (kve), desna slovo „N“ (koje može biti bilo latinsko N ili grčko ni), te iznad glave je grčko slovo omega. Sa lijeve strane aureole su slova „I C“, a sa desne „X C“. Zanimljivo, ispod slova IC je riječ H SOPHIA (kao što svi znamo, znači mudrost), dok ispod XC, na desnoj strani stoji TO THEO (napisano grčkim slovima, kao i prethodna riječ).
Isus svojom desnom rukom, odnosno prstima oblikuje slova ICXC, dok u lijevoj ruci drži otvrorenu knjigu, koja sadrži zagonetni tekst:
ANAGTA
GIN XPI
CTO THEA
I PROGKU
NIGOME
N KIRI
ON TON
NONON
ANAMA
PTHTON
Ako promotrimo desnu stranu diptiha, na kojoj je katolička statua bogorodice na tronu (koju sam imao prilike osobno nositi, zajedno sa još nekoliko ljudi), dakle prikazana u stilu zapadne crkve, ona također sadrži neke interesantne detalje. Iznad njene glave jest šestokraka zvijezda, unutar zlatnog kruga. Ovaj simbol je prisutan u tradicionalnoj umjetnosti Asturije, ali je također i slavenski, u svojoj pojednostavljenoj varijanti. Madona u desnoj ruci drži drži cvijet (ružu?), dok lijevom drži Isusa. Mali Isus kažiprstom desne ruke pokazuje na cvijet, dok u lijevoj drži (zatvorenu) knjigu. Na lijevoj i desnoj strani trona možemo uočiti dva križa, koji podsjećaju na templarski (ili teutonski), i također su, kao i zvijezda, unutar zlatnog kruga.
Moja ikonica-diptih načinjena je od drva, i ima na poleđini nešto, na što ranije nisam obraćao pažnju, budući da sam to smatrao tek pukim ornamentom, nebitnim za diptih. Međutim, sasvim nedavno, možda prije tjedan ili desetak dana, otkrio sam da i poleđina ikonice ima sasvim određeno značenje. Dakle, na pozadini su dva identična ornamenta, u vidu dvostrukog križa unutar kruga. Manji križ, u obliku zvijezde, unutar je većeg križa, čiji krakovi podsjećaju na široke latice cvijeta. Ovalnog su oblika. Moram priznati da nisam znao o kakvom križu se radi, i u Općoj enciklopediji ga nema (gdje se navode 23 različite forme križa). Našao sam ga u Wikipedijinom članku „Christian cross variants“. Radi se o „Pektoralnom križu Cuthberta“ (Pectoral cross of Cuthbert), i još se navodi da je to bio jedan Kelt, rani kršćanski obraćenik.
Poleđina ikone dakle donosi zanimljivu kombinaciju spoja cirkumpunkta (krug sa okruglom točkom u sredini), što je astronomski simbol Sunca (i astrološki također) i – dva keltska križa. Jer, i manji križ, u obliku zvijezde sa četiri zrake je keltski, kada je u krugu.
I tako dolazimo do čudnovate kombinacije bizantskih, slavenskih i keltskih elemenata na ovoj ikonici, suvenira sa otočića Barbana i tomošnjeg svetišta Bogorodice. Ali to nije sve. Pošto sam odranije znao za trik, pomoću kojeg možemo dobiti iluziju 3-D dubine (ako stavimo jednu sliku do druge, i gledamo netremice 30ak sekundi), shvatio sam da i stražnja strana ikonice posjeduje tu moć dovođenja u izmijenjeno, meditativno stanje svijesti – ako gledam točno između njih, pojavljuje se treća slika, u sredini, koja, osim što ima 3D svojstva, također ima i lijepe zlatne preljeve, kao zlato, na koje se uhvatila lagana patina.


Post je objavljen 08.10.2020. u 15:45 sati.