Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Klanjske staze




Ugodno nedjeljno vrijeme šteta ne iskoristiti u prirodi i provozao sam se do mjesta Klana sjeverno od Rijeke. Ovdje nisam bio od kraja proljeća kad sam posjetio staru gradinu nad Klanom a sad sam obišao i šire.

Ispred zgrade gdje se nalaze prostorije općine Klana je mali parkić sa bistom poznatog Klanjca Matka Laginje a pred nekoliko godina je posađena i sadnica klona Gupčeve lipe nastao uzimanjem plemke sa stabla koje je svjedočilo čuvenoj Seljačkoj buni 1573. Sad je to već poveće stablo.



Krenuo sam cestom prema Gumancu do kojeg sam nekad znao doći i biciklom, a starim Renault 4 smo se tuda vozili do lokaliteta Trstenik i Suho odakle se može doći pješke do planin. doma Hahlić u planini Obruč, a dalje i do Platka. Jednom sam i od mjesta Studena pješke preko vrha Obruča (1377 m) došao do doma Hahlić, dobar dio puta po kiši.
Na livadama uz cestu puno mrazovca u cvatu. Zovu ga i jesenski šafran ali nemojte ga dirati jer je otrovan dok se tučak šafrana koristi kao začin. Mrazovac u proljeće ima samo lišće koje također nemojte brati (neki su ga zamijenili za listove zdravog medvjeđeg luka i nastradali) a cvate u jesen.


Na jednom dijelu ima odvojak za kućicu Rebar koju već dugo nisam vidio, a planirao sam jednom sa manjom grupom i noćiti. Do nje se može doći i automobilom ali treba oprezno voziti jer se šumski putevi ne popravljaju često a može biti i odrona i stabala na putu.


Kućica Rebar je građena u stilu istarskog kažuna i nakon što je počela propadati planinarska i druga društva iz Klane uz pomoć šumarije su je uspjeli obnoviti i uredili kao odmorište. Ima ognjište, dva ležaja, stol, stolice, upisna knjiga sa žigom, nema el. struje, wi-fi...


Ovako o kućici Rebar piše na stranicama 'klana.net'
Oko 10 km sjeverno od Klane, u smjeru prema visoravni Gumance, na lokalitetu Stara Rebar, nalazi se objekt koji je prema usmenoj narodnoj predaji izgrađen 1806., nekoliko godina prije dolaska Napoleonove vlasti, kao sklonište i cestarska kuća na kolskom putu Klana-Gumance, na nadmorskoj visini od 730 m. U blizini kućice, u živoj stijeni po kojoj je prolazila stara cesta, i danas su vidljivi tragovi zaprežnih kola. Tuda se vozilo ogrjevno drvo, vesla i jarbole za riječke brodove, a i sijeno s Gumanca i okolnih brda.


Iznad kućice se na kamenitoj stazi još dobro vide urezani tragovi teretnih kola.


Ima i natpis na ploči uz cesticu.


Na putu od kućice Rebar prema izvoru rijeke Reke nalaze se pred par godina otkriveni ostaci crkve sv. Marije Magdalene koje već nema preko 350 godina a oko nje je bilo malo naselje Paka.


Rijeka Reka ovdje izvire kao potok Vela Voda i teče do Slovenije samo dva km (na mobitelu se i kod kućice Rebar javlja slovenski operater) ali je prilaz izvoru jako strm i nakon ovih kiša nisam se usudio spustiti do njega ali sam čuo žubor, a i hod neke velike životinje u šumi iznad.
Rijeka Reka je i ponornica, ukupno duga 96 km, protječe kroz Ilirsku Bistricu, utječe u Škocjanske jame i nakon 42 km podzemnog toka pojavljuje se u mjestu Duino kod Trsta gdje se ulijeva u more. A nisam dugo bio ni u Trieste.
Kao što putokaz kod nalazišta crkve pokazuje nije ni tako daleko, a do Il. Bistrice samo malo više od tri ure hoda.


Mali odmor na klupama kraj kućice.


Kad već nismo našli gljive osim nekoliko mokrih dobro će doći i kupovne bukovače i drugo koje uvijek treba imati sa sobom kad se ide u divljinu.


Nakon povratka doma za večeru uz malo gljiva puno razne salate.


Za ljubitelje pomicaljki u okomitim stupcima tri poznatija mjesta iz ovog kraja, dva su jedno uz drugo a treće je odvojeno.
DEBAKL
PRILIKA
ELASTIKA
DREZINA
STARAC

I jedna križaljkica bez crnih polja u koju treba negdje uvrstiti pojmove KLANA i REBAR a druge pojmove po volji. Nadam se kako će već uvrštena slova malo pomoći u rješavanju.


I dvije za povećati: karta klanske planin. obilaznice i odmorište kod kućice Rebar.


U povratku sam zastao kod obnovljene vode Toneta Rudina.


Post je objavljen 28.09.2020. u 17:17 sati.