Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nisaneldiablo

Marketing

Utvrda... Tvrđava sv. Nikole 2

.
.


Ponton, ranije ga nije bilo pa je prijelaz na Ljuljevac bija inproviziran od nekih klimavih dasaka, punata od 30tak cm širine koji su za vrime plime bili poplavljeni pa se nije moglo prić na drugu stranu. Od kad smo postali Europa od sredstava EZ izgrađena je šetnica pa i ovaj ponton.




Ali ebga, izgrađen ponton ali uklonjen nasip uz zidine priko kojeg se jedino ovim kopnenim putem moglo na tvrđavu. Do morskog, glavnog ulaza se može jedino plivajući ili brodon. Naravno da je dobro što je nasip uklonjen, ne dolazu više oni šta su gledali kako bi devstirali i štokod odnili.
Dobro je što je napravljen i ponton jer se more doć do zidina tvrđave a zaljubljenima do staza za šetnju po Ljuljevcu. Nadan se da in se nakon toga nije poljuljala vira u ljubav!... ili je? :)))




Na ovoj slici se dobro vidi kako i koliko vrimena su neometano lopovi štemali za skinit ovaj grb, koliko se sićan veličine 40-50 cm.. more bit i više ali, mora bit da je i u ono vrime bilo lopova pa su ga isklesali na čelu dugog kamenog bloka!:)


Unutrašnjost je fascinantna, vrati vas u srednji vijek, zamišljate baklje po zidovima i uz dim i mrliš iz njihova plamena uronite u prošlosti. Više puta je to i napravljeno kada su na tvrđavi među ostalim, svirali Maksim Mrvica, Stefan Milenković i mnogi drugi te izvedena popularna Orffova Carmina Burana pod dirigentskom palicom Vjekoslava Šuteja. Osim otvorenog na platou, tvrđava ima i prekrasan prostor u unutrašnjosti, za koji su Stefan Milenković i Tonko Ninić rekli da je jedan od najakustičnijih prostora u svitu.



















Moglo bi se još puno toga napisat sa bezbroj podataka i priča jer tvrđava je stvarno jedinstveni biser kojem je napokon svanilo vrime da se obnovljen i izglancan u svom punom sjaju pokaže cilon svitu.
Mene osobno za Ljuljevac i tvrđavu vežu lipe uspomene, osim sa svojim pasima s kojima san masu puta luta po unutrašnjosti utvrde, već san napisa da san vodija i DOMENICA ali tada je nasip već bija uklonjen i nismo mogli unutra. Sada kada je otvoreno za posjet, čekan ga da dođe i vidi je do kraja.

Lipi pozdrav svima i fala što ste svratili! :))

.
.
.



Post je objavljen 01.10.2020. u 00:15 sati.