Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

U NAJKRAĆIM CRTAMA... O SVEMU

Pokušaćemo da u najkraćim crtama govorimo o ''The first anthology'' i ''The second anthology'' autorice Dajane Diverno. Odnosno o dešavanjima u nekim scenarijima (romanima, rukopisima, bajkama) i o likovima u istim. Zaista je teško negde započeti s pričom i uopšte govoriti o svemu tome u jednoj temi, a da čitatelji ne budu na kraju krajeva zbunjeni. Svakako da je najbolji predlog da se pristupi antologijama kao čitatelj i na taj način se upozna s skoro 40 posve različitih tema. Kažemo skoro 40, jer reč je o 39 tema, jer se ''Bela lisica'' ponavlja dva puta - kao crtani film i scenario za tinejdžersku filmsku avanturu.
U ''Prvoj antologiji'' pojavljuje se dosta nepoznatih scenarija koji su pisani na osnovu neobjavljenih romana. Pa tako ovde imamo priliku da se upoznamo s izvrsnom plesačicom sambe Džesikom Alami i s njom protutnjimo kroz par država u S.A.D a sve to nas prati i s zanimljivom temom dela ''Samba do smrti''. Takođe, ništa manje zabavna, zapravo vrlo intrigantna ličnost je i grofica Drasela Razaski koja nam u delu ''Tajne strasti grofice Razaski'' na komičan način prikazuje kako se izdići iznad vrlo neprijatne situacije i nastaviti dalje. A vrlo neobičan lik je i Audrey McLiam u scenariju ''Vapaj orhideje'' koja nakon smrti sestre bliznakinje otkriva neobične sposobnosti koji je odvode sve do Obaveštajne službe i dela ''Marokanska princeza''. Nesretno udata nekoliko puta Vendi Braun i dalje pokušava sreću s venčanjima oblačeći kojekakve najnovije modele venčanica iz butika ''Šariz'' a sve to kroz komičan scenarij ''Poslednje venčanje''. Ništa manje zabavna kroz istorijsku ljubavnu dramu jeste i markiza Karolina de Šampanj, izmišljen lik, iz izmišljene monarhističke porodice, posve neuklopljena u visoku društvenu kremu Pariza, ostvaruje zabranjenu vezu a sve to u ljubavnom ''Tajna markize de Šampanj''. Zanimljiva je priča i o dve sestre, nemačkih izbeglica koje konačnu sreću nalaze na tlu Norveške u ratnom ''Vilhelm Gustlof''. Kapetan Džon Robertson i istražitelj Džonatan Lombardo nas odvode do peskovite avanture i starog nerešenog zločina, a sve to kroz ''Priča plave mumije''. Slučaj ''Fang'' nas kroz istragu inspektora Hasstingsa odvodi do mozga veoma poremećenog i opsednutog ubice, a ''Komodo'' govori o osveti koju želi sprovesti mladić nakon tragične smrti svog oca, ni ne sluteći šta će pri tome i otkriti...

U ''Drugoj antologiji'' imamo legendarnu ''Fatalnu prismotru'' i detektiva Nikolasa Velimiera koji se upušta u nedozvoljenu vezu i na kraju ispada klovn. Potom tu je i Donatela Orsorio kroz ''Zabranjenu ljubav 2'' koja živi život kao Matilda, ni ne sluteći da se prošlost vraća k njoj gromovitim koracima. Tu su i crtani likovi poput simpatične prodavačice maske po imenu Dejzi iz ''Rezidencija maski'' ili mačka Štroce koji se ne razume u umetnost ali će dati sve od sebe da pomogne svom gazdi slikaru u scenariju''Mister Štroco''. Dajanin omiljeni crtani film ''Zmajev legionar i kraljica cveća'' nas upoznaju s najboljim legionarem na svetu Severinio Du Kraft i princezom Eloisom u zanimljivoj radnji koja se proteže na 165 stranica rukopisnog scenarija. A tu je i čuvena ''Bela lisica'' i to u dva formata - za one najmlađe i one što su par godina malo stariji. Tu je i tema jedne od tri najbogatije žene USA Henrijete Valter, koja je inače nemačkog, monarhističkog porekla u delu ''Dama s jednim dolarom''. A vrlo interesantan je i zatvorenik skinhed Argent Seramfimski u intrigantom scenariju ''Osveta - krv za krv''. Pomenućemo samo i kriminalistički film ''Kruzer'' koji je smešten u Norvešku, ali i prva istraga istražitelja Džonatana Lobarda u zanimljivom ''Obeležena da umre'' koja ga upoznaje s Britanny Delmonde i njenim neobičnim slučajem.

Uglavnom smo tek ovlaš dotakli sve te teme. Mogli bismo još da pričamo i o ''Operaciji 77/23'' ili o ''Vajolo- najlepši lav na svetu'' ili o ''Scenariju-Paket'' misterioznom trileru, ali mislimo da je ovo dovoljno da tek pomalo vidimo likove koji se protežu kroz svih ovih 40 scenarija i uvode nas u maštoviti književni svet same autorice. Možemo samo da joj poželimo sreću, kako bi se što pre neki od filmova našli i pred publikom koji vole tu vrstu umetnosti.


Post je objavljen 22.09.2020. u 13:45 sati.