Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

JAKOPOVIĆ IZABRAN ZA DOPREDSJEDNIKA UDRUŽENJA COPA



ZASTUPATI ĆE INTERESE POLJOPRIVREDNIKA EU PRED EUROPSKOM KOMISIJOM


Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, koja postoji 10 godina Mladen Jakopović izabran je za potpredsjednika europske Copa organizacije, većinom glasova 27 država članica 18.rujna. Jakopović će zajedno s novom izabranom predsjednicom Copa Christiane Lambert koja je iz Francuske i ostalim novoizabranim potpredsjednicima Palle Borgstrom (Švedska), Massimiliano Giansanti (Italija), Tim Cullnan (Irska), Pedro Ignacio Gallardo Barrena (Španjolska), Roomet Sormus (Estonija) dvije godine predstavljati COPA organizaciju.
COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. Ciljevi udruženja odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU. Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjskih trgovinskih odnosa Europske unije, itd.).
Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa Copa može aktivno sudjelovati u u radu 44 radnih grupa Copa i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije. U svim svojim dosadašnjim govorima i nastupima Jakopović je stavljao naglasak na važnost suradnje između država i zajednički nastup prema EU institucijama. Nakon objave izbora Lambert je izjavila kako su poljoprivrednici širom Europe zabrinuti jer je puno neizvjesnosti u njihovom poslovanju. EU primjenjuje novi ZPP, novu strategiju od Farme do stola, Zeleni sporazum, Plan opravka i dr. Za sve promjene moramo naći budućnost i zajednički odgovore na razini EU-a.“ Čvrsto vjerujem da je poljoprivreda strateški sektor za Europu, a COVID kriza je to dokazala. Europa se mora ponovno povezati sa svojim poljoprivrednim sektorom i ciljevima dugoročnog razvoja i opstanka ruralnih sredina na novim temeljima“- rekla je Lambert.

TKO JE MLADEN JAKOPOVIĆ?
On je iz Novog Marofa, gdje je završio osnovnu školu, da bi kasnije završio matematičku Gimnaziju u Varaždinu, te Fakultet Organizacije i informatike. Godine 1994. osnovao je vlastitu tvrtku OPORTUN d.o.o., čiji je jedini vlasnik i danas. Od 1995. do 1996. radio je paraleleno i kao asistent na FOI Varaždin, a od 1996. do 1998. je direktor informatike u tadašnjem VIS-u d.d. Varaždin.
Od godine 1999.do 2004. je živio u Republici Sloveniji, te je bio zaposlen u podružnici tvrtke OPORTUN d.o.o. Iste godine je na „Fakulteti za organizacijo dela“u Kranju, koja je po sadržaju najbliža FOI Varaždin, nostrificirao svoju diplomu i dobio titulu Univ.dipl.inf. ( mag.inf.).Godine 2007. osniva OPG Jakopović, koji ima još 4 člana, i počinje se baviti ekološkim uzgojem matičnjaka, a od 2009. i preradom u finalne proizvode. Danas se u tvrtki koja počinje u OPG Jakopović radi 60-tak gotovih proizvoda Eko kozmetike. Trenuto je najveći proizvođač Eko kozmetike u RH, sa prodajom u 100-tinjak prodavaonica u RH te izvozom u 10-tak zemalja EU.Od 2014. predsjednik je Hrvatske poljoprivredne komore Varaždinske Županije i član Upravnog odbora HPK, predsjednik odbora za Eko i ljekovito bilje te predstavnik RH u Copa-Cogeca u Bruxellesu,a sada i podpredsjednik udruženja COPA.
Član je i brojnih povjerenstava u Ministartvu poljoprivrede vezanih uz ruralni razvoj, dopunske COPA djelatnosti, preradu ili ekologiju. Također je i predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika „Graber“ u Novom Marofu koea aktivno radi na više šumskih projekata, te na širenju manifestacije „Dani Vrganja u Paki“.




Post je objavljen 21.09.2020. u 07:35 sati.