Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

37. Pohod na Učku





I ove godine održan je Memorijalni pohod na vrh Učke, 37. po redu u organizaciji PD Kamenjak. Lani nisam bio zbog posla u Kninu a kad već planinu Učku gledam svaki dan sa balkona red je da se ponekad prošećem do gore.

Ovako je pisalo u najavi pohoda na stranicama PD Kamenjak.

37. Memorijalni pohod na Učku ima dvije staze:
Teža grupa kreće autima sa Delte u 7 sati. Polazak je iz Medveje, kroz Lovransku Dragu i preko Sedla do vrha Vojak (1396 m) gdje stižemo oko podne. Uspon bi trebao trajati oko 4 sata, a silazak do Medveje oko 3 i pol sata. Izlet je kondicijski vrlo zahtjevan, posebno prilikom silaska s planine.
Lakša grupa kreće autima sa Delte u 9 sati. Idemo uobičajenom kružnom stazom - uzbrdo od planinarskog doma na Poklonu i nizbrdo sa istarske strane uz restoran Dopo Lavoro. Polazak na stazu je u 10.30. Susret svih sudionika pohoda bit će na vrhu Učke oko 12 sati.


Naravno, uvijek je više učesnika u 'lakšoj grupi' a bilo je i individualnih dolazaka sa više strana, čuo sam i strane jezike jer su vjerojatno neki turisti kojih još uvijek ima na Kvarneru i Istri poželjeli gledati more sa planine. Dio grupe kreće sa Poklona.


Kula vidikovac na najvišem vrhu Učke Vojaku. (Kulu su 1911. g. Izgradili planinari i zaljubljenici u prirodu iz "Oesterreicherischer Touristen Club" u doba Austro–Ugarske.)


Kula i sa druge strane, a sa ove će doći grupa iz Medveje.


Zavirivanje u suvenirnicu i info punkt u kuli.


Na kuli je i geodetski stup


Vidi se zgrada hotela Draga di Lovrana pod stijenama Šipičine a ispod na moru je Medveja.


U Istri se vidi naselje Boljun.


Da li ste za zmajarenje?


Uz stazu malo dalje od kule buketić vilinog sita.


Vjerojatno prepoznajete ovu jestivu gljivu, a bit će ih sve više na Učki.


Evo dvije fotke koje se bolje vide uvećane, brzo se otvaraju. Pogled sa mora na dio Medveje sa plažom i gore u daljini vrh Učke i pogled sa vrha Učke na Rijeku i okolicu gdje se iznad vidi i Risnjak u Gorskom kotaru.


Ujutro voće i kava a poslije pirjane gljive sa povrćem, namaz od zel. maslina, masl. ulje i drugo.


I mala križaljkica u koju treba nekako uvrstiti slova od riječi UČKA i PLANINAR da bi zajedno sa slovima okolo dobilo neke druge pojmove, trebalo bi ispasti jedno ukusno voće sa padina Učke (u množini), stanovnica jednog naselja na moru podno Učke i još pet pojmova, od kojih je okomito i jedna morska ptica česta na sj. Atlantiku ali nekad zimuje i na Sredozemlju .


Post je objavljen 21.09.2020. u 18:50 sati.