Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

DA LI SU I TALIJANI BILI – VLASI?

U Enciklopediji Jugoslavije naš jezikoslovac Petar Skok napisao je članak „Vlasi“ u kojem objašnjava porijeklo riječi „Vlah“, te pojašnjava za koje se narode taj naziv koristio.
Prema Skoku proizlazi da je taj naziv pragermanski, i da su ga od Nijemaca preuzeli i Slaveni. Nijemci su imali svoj pridjev „welsch“ za sve Romane, odnosno narode koje govore romanskim jezicima, a specifično za Rumunje izraz „Walache“. (Dakle, naziv „Romania“ za Rumunjsku je recentan – iz 19. stoljeća.) Skok konkretno navodi da su Poljaci imali naziv „Wlosi“ za Talijane, dakle izrijekom to tvrdi. Stoga, možemo mirno zaključiti da se naziv koristio i za balkanske Vlahe, kao i za Talijane.
Što se tiče etimologije naziva „Vlah“, Skok navodi: „Opće je mišljenje lingvista da je općeslavenska i praslavenska riječ vlah (polj. Wloh, rus. voloh) posuđenica iz pragermanskoga Walhos...“ I još:“ Kad su se Kelti u Galiji poromanili i zaboravili svoj keltski jezik, srodan sa irskim i kymričkim u Walesu, i postali jednaki Latinima, stari germanski naziv za njih ostao je i prenijet je na sve Latine...“ Dakle, na SVE Latine. Ovo podvlačim, da ne bi bilo zabune. I Vlasi na Balkanu i na Apeininskom poluotoku – imali su isti naziv, bar što se tiče sjevernih naroda.
A da li su Vlasi doista živjeli u 11. stoljeću ovdje, na ovim prostorima bivše Jugoslavije? Skok navodi da je „villa Vlassichi potvrđena već u XI st. na Pagu“ i pita se da li su to dalmatinski Romani koji su stalnosjedioci, ili znači kmetsko naselje pokretnog stanovništva. Moje je osobno mišljenje da su to dalmatinski Romani – doista, i to starosjedioci, jer i Opća enciklopedija (članak „Vlasi“) konstatira,već u prvoj rečenici, da je to „prvotni naziv kojim su Južni Slaveni nakon svog doseljenja na Balkan nazivali starosjedilački element...“ Znači, ipak je u pitanju starosjedilački „element“.
Opća enciklopedija još veli da ime Vlah vuče podrijetlo od jednog keltskog plemena zvano Volcae (to sam bio već naveo u jednom prethodnom postu). Iz priče su izbačeni Etrurci, koji su i sami bili romanizirani (i to od strane Vlaha), tako da su kao narod nestali, baš kao što su slavizirani Vlasi nestali kao takvi, te se njihovi potomci izjašnjavaju ponajviše kao Hrvati i Srbi, te kao druge nacionalnosti sa Zapadnog Balkana.
Zanimljivo je da Opća enciklopedija još kaže kako se „u sr. vjek. spomenicima ime Vlah upotrebljava katkada za Talijane...“ I još: „Neki izvori u XIII st. zovu pokatkad Vlasima Dubrovčane i ostale stanovnike primorskih gradova, koji tada imaju još dijelom roman. stanovništvo.“ O tome uostalom svjedoče i stari dijalekti primorskih gradova – istriotski i dalmatski.


Post je objavljen 15.09.2020. u 07:45 sati.