Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTRICA VUČKOVIĆ ŽESTOKO OBMANULA JAVNOST



HRVATSKA NEMA 170.000 OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković bila je gošća u Dnevniku Nove TV 14. rujna i ostavila loš dojam jer nije već na početku rekla istinu. Ministrica poljoprivrede je na konstataciju novinarke da “kreće popis više od 170. 000 OPG- ova u Hrvatskoj koji imaju najveći udio u poljoprivredi u Hrvatskoj“, prihvatila izrečenu brojku od novinarke, ne pokušavajući objasniti da Hrvatska nema 170. 000 OPG-ova, već bar 70.000 OPG-ova manje i objasniti sve vezano za broj OPG-ova . Ili ministrica poljoprivrede možda nezna koliko OPG- ova stoji na stvarnom popisu u Agenciji za plaćanje, a popis poljoprivrede na OPG-ima upravo počinje. Ministrica je izgovorila brojku koja nije istinita i žestoko obmanula javnost.


Ministrica Vučković u studiju NoveTV
Naime prema podacima koje je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u svibnju 2017. objavila piše da Hrvatska od ukupno 165.167 registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, čak njih 70.449 nema niti jednog člana. Što znači izraz „ nema niti jednog člana“? Zar to da 70.449 OPG ova zapravo znači da nema niti jednog člana tog istog gospodarstva koji se bavi poljoprivredom? No kako su takvi OPG ovi uopće došli na taj popis i tko ih je uopće upisao ili upisivao u OPG evidenciju? Ili ako su tijekom proteklih godina ti OPG-ovi imali članove koji su se bavili poljoprivredom, zašto naknadno tijekom vremena OPG ovi koji su ostali bez poljoprivrednika radi odlaska u mirovinu, radi smrti ili nekog drugog razloag, nisu brisani iz evidencije Agencije za plaćanja? Da li ovako golem broj OPG -ova koji su samo na popisu, a ne postoje u stvarnosti prema informacijama iz Agencije za plaćanja,- ako nemaju nijednog člana - imaju veze s financijskim malverzacijama?


Statistika Agencije za plaćanja objavljena u svibnju
2017. godine

Čemu služi lažna statistika, kao u ovom slučaju kada je brojka pogrešne činjenice vrlo velika –čak preko 70.000 ?
Točnije, ako je brojka od približno 170.000 OPG ova bila takva, prema spomenutom izvoru 2017., kava li je danas 2020? Jasno je samo to da ništa nije jasno! A ministrica nije iskoriatila medij TV-a da joj gledatelji i proizvođaći diljem Hrvatske vjeruju.
Ministarsku kompetenciju Marije Vučković umanjoilo je njeno prešućivanje točnog brojeva OPG-a u Hrvatskoj. S obzirom na to da je područje poljoprivrede vrlo široko, a izvješćivanje javnosti iz Ministarstva poljoprivrede bez ikava reda i volje da se javnosti govori istina, sumnja i neistina – pravim imenom laž – postaje vrlo prisutna.
Margareta Zouhar Zec

Popis poljoprivrede kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava će se provoditi od 14. rujna do 14. listopada 2020. godina na području cijele Republike Hrvatske.
Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili maslinika, kao i površine rasadnika, površine pod povrćem, itd. Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe i popisom neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.
Popis će stajati oko 34 milijona kuna.
.








Post je objavljen 15.09.2020. u 02:11 sati.