Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

SPOMINJE LI SE ISUS U STAROM ZAVJETU?


U Starom zavjetu spominje se, u knjizi proroka Izaije, da će djevojka zatrudnjeti i da će roditi sina, kojem će nadjenuti ime Emanuel – kao što je svim kršćanima vjerujem, poznato. Tim više, što se isto spominje i u prvoj knjizi Novog zavjeta, Evanđelju po Mateju (1, poglavlje, redak 23). Jednom sam bio primijetio, da je taj Emanuel bio prorečen za neko skoro doba, kao vladar koji će se moći oduprijeti opasnosti od invazije Asiraca, koja je u vrijeme Izaije bila prisutna. (To se može iščitati i iz konteksta, odnosno 7. poglavlja knjige proroka Izaije.
Odakle ova kontradikcija, i kako to, da se u Starom zavjetu ne spominje Isus, odnosno Ješua. Čini se da Isusa, barem pod njegovim imenom, u Starom zavjetu ni nema. No, oni koji su malo pažljivije proučavali Stari zavjet, mogli su uočiti, u pretposljednjoj knjizi, proroka Zaharije, da se na dva mjesta spominje „Jezus, poglavar svećenički“. (U nekim novijim Biblijama, to je „Ješua prvosvećenik“, ako se ne varam.)
Natuknice prije 3. poglavlja Zaharija: Isus poglavar svećenički pred angjelom Gospodinovim. Proricaje o čovjeku klici (Mesija). Doduše, 3. poglavlje nije sasvim eksplicitno, u pogledu Jezusova mesijanstva. Zato pročitajmo što veli 6. poglavlje (reci 11-13). „Jer će on (Jezus) sagraditi crkvu Gospodinovu, i nosiće slavu i sjedjeće i vladati na svom prijestolju...“ Redak 13 nedvosmisleno ukazuje da je Jezus onaj, tko će sagraditi novu crkvu, odnosno biti na neki način zametak nove religije – kršćanstva. Vjerujem da je prvim judeo-kršćanima ovaj prvosvećenik Ješua bio poznat, i da su se obratili na novu religiju baš pod utjecajem ovog proročanstva.
Kao što je također dobro poznato, u zadnjoj knjizi Novog zavjeta, proroka Malahije, poglavlje 4, redak 5, veli se: „Evo, ja ću vam poslati Iliju proroka, prije nego dodje veliki i strašni dan Gospodinov“. U nekim interpretacijama, kao npr. teologa Holgera Kerstena, ovo je najava, da će se u nekome inkarnirati Ilija – u Ivanu Krstitelju. U 11. poglavlju Mateja Isus veli: „I ako hoćete vjerovati, on je Ilija što će doći“.
Prema ovom tumačenju, onda je vrlo vjerojatno da je od strane prvih kršćana također i Isus bio smatran inkarnacijom Jezusa, poglavara svećeničkog, kojeg spominje Zaharija. (I da su upravo Jezusa iščekivali pripadnici hebrejske religije, te shodno tome postali judeo-kršćani.) I onda, da je inkarnacija bila naukom eventualno-moguće - sve do vremena Tridentinskog koncila.


Post je objavljen 09.09.2020. u 18:29 sati.