Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Vallelunga – šetnja ničijom zemljom

U Puli, na sjevernom dijelu Pulskog zaljeva, nalazi se Vallelunga. Naziv je kombinacija dvije talijanske riječi valle (uvala) i lunga (duga), tako da bi u prijevodu bio Duga uvala.



Na Vodnjanskoj cesti (D75) nalazi se raskršće s ulicom Vallelunga. Oko 300 metara od raskršća, u ulici Vallelunga, nalazi se glavni ulaz u nekadašnju vojarnu. Auto smo parkirali između kapije i stražarke kule, te kroz kapiju ušli u nekadašnji vojni kompleks. Vojni kompleks su kronološki koristile vojske Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine Italije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske koja je napustila kompleks početkom 21. stoljeća. Nažalost od kada je vojska napustila Vallelungu postala je "ničija zemlja" i temeljito devastirana.



Asfaltirana cesta, koja prolazi između napuštenih zgrada, vodi prema jugu. Nekih stotinjak metara od kapije, s lijeve strane ceste, nalazi se fontana koja je vidjela puno bolje dane Vallelunge.



Tridesetak metara od fontane, na račvanju ceste, skrenuli smo lijevo. Cesta prolazi kroz borovu šumicu, a završava na raskršću s cestom na kojoj se nalazi pruga.



Na raskršću smo skrenuli lijevo i ubrzo stigli do širokog platoa koji je dobrano zarastao vegetacijom. Oko platoa se nalaze zgrade koje su vjerojatno služile kao skladišta, a u neke ulazi pruga.



S platoa smo krenuli prema jugoistoku i došli do mjesta gdje pruga izlazi iz kompleksa. Na tom mjestu se nalaze stražarska kula obrasla vegetacijom i željeznički most koji premošćuje ušće potoka Valfabion. Pruga se nekada spajala s prugom Pula-Divača blizu željezničkog kolodvora Pula. Danas pruga nije u funkciji i odmah poslije mosta, u krugu lučice Mandrač-Tivoli, tračnica više nema.



Od mosta smo se vratili nazad na plato i krenuli cestom prema zapadu, uz more. Na tom dijelu se nalazi niz napuštenih i devastiranih objekata.



Potom smo došli do mjesta gdje se nalazi rampa za plovila i jedan objekt koji je vjerojatno služio kao radiona za plovila.



Cesta dalje nastavlja prema sjeveru i nakon stotinjak metara dolazi do raskršća na kojem smo skrenuli desno. Narednih dvjestotinjak metara oko ceste se nalazi gusta vegetacija.



Došli smo na raskršće na kojem smo skrenuli lijevo, na asfaltirani plato uz kojeg se nalazi rampa koja je služila za pristajanje vojnih trajekata. Vratili se do raskršća i skrenuli lijevo. Uz cestu, s desne strane, se nalazi niz objekata.



Kada smo stigli do mola, skrenuli smo lijevo na mol i išli do kraja. Tračnice su postavljene skoro do kraja mola.



Vratili smo se nazad na cestu i skrenuli lijevo.



Nakon 150 metara smo stigli do zida i zatvorene kapije. Iza zida i kapije se nalazi bivši vojni kompleks Vellelunga II u kojem trenutno traje razminiranje.



Uz zid smo krenuli prema obali i stražarskoj kuli na koju smo se popeli.



S vrha kule se pruža lijep pogled na Pulu i Pulski zaljev.



Istim putem smo krenuli nazad, a kada smo došli do mola s tračnicama skrenuli smo lijevo, iza objekata. Danas se tu nalazi livada koja je, vjerojatno, nekada služila kao pista za postrojavanje vojske.



Nastavili smo dalje iza objekata te asfaltiranom cestom, oko koje se nalazi gusta vegetacija, krenuli prema istoku. Na slijedećem raskršću smo nastavili ravno i nakon sto pedeset metara stigli do raskršća blizu kojeg se nalazi fontana s početka izleta. Na tom raskršću smo skrenuli lijevo. Cestom smo došli do kapije te izašli iz nekadašnjeg vojnog kompleksa Vallelunga.



Karta Vallelunge s označenim posjećenim mjestima.



Dužina rute 3,06 km.



Post je objavljen 07.09.2020. u 19:36 sati.