Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Priča o jednom navijaču

Iako se ovogodišnje izdanje US Opena igra bez publike, jednog istinskog zaljubljenika u tenis ni to ne sprječava da uživo podrži Mattea Berrettinija. Riječ je o talijanskom ugostitelju Giovanniju Bartocciju, koji već dugo živi u New Yorku. Njega je u ovoj, 2020., zadesila dvostruka nesreća. Prvo je, početkom veljače, izbio požar u njegovom restoranu, pa je morao zatvoriti i prije pojave koronavirusa. Tako je već sedam mjeseci bez posla, a da stvar bude gora, krajem listopada mu istječe radna E2 viza( koja se obnavlja samo dok je posao otvoren), pa bi mogao napustiti SAD. No, svi ti problemi nisu ga „ohladili“ od tenisa. Dapače, pronašao je način da doskoči zabrani prisutstva gledatelja na tribinama.

Naime, svaki put kada igra njegov veliki prijatelj Matteo Berrettini, Giovanni se smjesti uz ogradu, a iako ne može vidjeti što se događa na samom terenu, ima pogled prema glavnom semaforu, pa tako zna koji je rezultat. Također, iako ne može gledati meč, daje glasnu podršku Matteu, jer zna da ga može čuti. No, ima i jedan problem. Naime, Bartocci može vidjeti semafor samo na terenu 17, pa kad se mečevi igraju na Louis Armsrtongu ili Arthur Asheu, nije upućen u trenutni rezultat. Prateći meč trećeg kola između Berrettinija i Ruuda, u šali je pitao jednog novinara postoji li šansa da se finale( ukoliko ga Berrettini izbori) igra na Court 17, umjesto na Arthur Asheu. Na prošlogodišnjem izdanju US Opena, Berrettini se po prvi put u karijeri plasirao u polufinale nekog Grand Slama, a Bartocci je sve njegove mečeve gledao iz lože. Njegov restoran Via della Pace nalazi se u East Willage na Manhatmu, te je postala tradicija da svi talijanski tenisači odlaze kod njega nakon odrađenog posla na terenu. Bartocci je i zaljubljenik u nogomet, te veliki fan Lazia, pa je njegov restoran bio i sjedište kluba navijača New York Lazia. Kod Giovannija je uvijek odlična atmosfera, a za njega zna cijela Italija. Kako je Berrettini igrao sjajno prošle godine na ovom turniru, u restoranu se počelo okupljati mnoštvo ljudi, a brojni su dolazili sa velikim teniskim loptama u nadi da će doći Berrettini i udijeliti im svoj autogram. Također, promet restorana se udvostručio, poslovao je fenomenalno, sve do kobnog 10.02.2020. Bartocci je bio gost talijanskog tenisača Paola Lorenzija, koji je tada igrao na New York Openu na Long Islandu. Kada je obaviješten da je u zgradi u kojoj se nalazi njegov restoran izbio požar, po kiši je sjeo na svoj Harley Davidson motocikl i dojurio na Manhattam. Situacija je bila dosta loša. Iako plamen nije zahvatio sami restoran, sve je u njemu bilo uništeno.

Bartoccija je to slomilo, njemu je restoran puno više od običnog izvora prihoda. Kada se vijest o požaru u njegovom restoranu proširila među talijanskim tenisačima, Matteo Berrettini i njegovi teniski kolege odmah su ga nazvali da izraze žaljenje i pruže mu podršku. Upravo je Berrettini natuknuo da će dati sve od sebe da mu pomogne da opet otvori restoran ( možda i na nekom drugom mjestu), te želi u to uključiti i ostale talijanske tenisače.

Bartocci je Mattea uživo gledao i izvan New Yorka. Berrettini ga je pozvao na završni Masters koji se prošle jeseni održao u Londonu. Njegov prijatelj bio mu je glasna podrška na svakom meču. Giovanni Bartocci je pravi primjer istinskog sportskog fana, onoga koji uz svoje sportaše uvijek, bez obzira na okolnosti. Također, pokazao je zbog ljubavi prema sportu spreman pronaći način da odgleda mečeve uživo, a da ne prekrši zabranu. Ta njegova snalažljivost je fenomenalna, i jedna je od „najluđih“ priča s ovogodišnjeg US Opena.

Post je objavljen 07.09.2020. u 16:48 sati.