Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Bilo nekoć

Vjera ne traži dokaze, ali vjernici da! Teško je definirati dali je ta potreba dokaz pomanjkanja vjere, ili se radi o sitničavoj ljudskoj potrebi da se bude u pravu.

I tako već tisućama godina ljudi ispisuju svjetlosnu godinu duge trakte, kako bi utažili tu svoju glad, i bojim se da će proći još krononi vremena da shvate kako im je posao uzaludan. Bog se ne može dokazati ni opovrgnuti nijednom mentalnom akrobacijom.

Pa ipak nekoć davno je postojalo vrijeme kad se takav dokaz mogao dati (al se ipak ni tada to nije uspjelo). Govorimo naravno o razdoblju kad je bog hodao ovim našim beznačajnim planetom, smještenim na rubu neke galaksije u samom zakutku postojanja.

Iz „tog vremena“ izdvojio bi dvije izuzetne prilike, prva kad je bog hodao s Abrahamom, i druga kad je hodao s Jakovom.

Židovsko-kršćanska tradicija tvrdi da je Jahve bio bog Abrahamov, onaj koji ga je izvukao iz doma njegovih otaca i pozvao na osvajanje novih zemalja. Biblija nam ipak daje naslutiti da se Abrahamov bog zvao El Shadai, najvjerojatnijeg prijevoda „gospodar stepe“. Ali tradicija je odlučila od Jahve napraviti najvećeg Elohima, a na kraju i jedinog, pa ćemo se za ovu potrebu držati tradicije.

I dok je Abraham hodao s Jahvom, njegova dva brata, Nahora i Arana su pak „hodali“ s nekim drugim Elohimima. Kršćanska tradicija (ovaj put bez židovske) nam tvrdi da kad su drugi Elohimi spominjani imenom, da se tada radi o poganskim bogovima. Nahor i Aran su dakle, za razliku od brata Abrahama, hodali i pričali s kamenim kipićima. U tom slučaju, što mislite, koliko je vremena trebalo Abrahamu da svojoj braći dokaže postojanje jednog jedinog boga? Da im kaže „gledajte to su kipići od kamena, ovaj moj je živ i uistinu hoda i priča sa mnom“.

Istu prilikuje je imao i Jakov, koji svom bratu blizancu Ezau ipak nije uspio dokazati da je Jahve, koji se nalazi pokraj njega, pravi bog, a ne Ezauova kamena statua kojoj se klanjao.

Dok ovo pišem pala mi je napamet još jedna činjenica. Solomon, kojeg je Jahve proglasio najmudrijim čovjekom na svijetu, je podigao oltar drugim Elohimima koji su gravitirali njegovom kraljevstvu. Jer kao mudar čovjek, Solomon je znao da je Jahve danas ovdje, a sutra tko zna gdje. Pa je mudro sve ih držati blizu.


Post je objavljen 04.09.2020. u 08:55 sati.