Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAKON O OBNOVI GRADA ZAGREBA U SABORSKOJ RASPRAVI


HOĆE LI ZAKON BITI IZGLASAN 4. RUJNA?


U Hrvatskom saboru predmet rasparve 2.rujna, na izvanrednoj sjednici, bio je PRIJEDLOG ZAKONA O OBNOVI ZGRADA OŠTEĆENIH POTRESOM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA, KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Oporbeni zastupnici smatraju da Zakon nije dobar s obzirom na njegovu kompleksnost te se boje da će biti korupcije, vladajući smatraju da je Zakon dovoljno dobar da bude donesen kao bi se pristupilo obnovi kuća, zgrada i objekata. Dolazi jesensko i zimsko doba godine kada će biti teško graditi i obnavljati a ljudi koji su u izvan svojih objekata željno čekaju početak obnove i povratak u svoju imovinu. Glasanje u Saboru o prihvaćanju zakona o obnovi Zagreba najavljeno je za 4. rujan.
Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar gostovao je u emisiji HRT-a "Otvoreno" u živo koja je emitirana 2.rujna, te rekao da je on proglasio elementarnu nepogodu za Gornju Stubicu i Mariju Bistricu jer su tu najveće štete. Rekao je da je županija imala 545 zahtjeva za obnovu. Ukupno procijenjena šteta je oko 75. 5 milijuna kuna s time da su 53 objekta privremeno nesposobna za boravak a za 28 objekata je predviđeno za potpuno rušenje.
Treba podsjetiti da su statičari, inženjeri građevine i arhitekti, obišli oštećene objekte i pregledali više od 25 000 objekata stradalih u potresu na temelju čega su donesene i financijske procjene šteta Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom koji se dogodio 22. ožujka 2020. , u skladu s pravilima EU iznosi “86.360.425.914,34 HRK (11.572.586.387,18 eura)”, a to čini “22,90 posto BNP-a Hrvatske i više je od 0,6 % bruto nacionalnog dohotka Republike Hrvatske tj. minimalne vrijednosti izravne štete, kako bi se šteta mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera“- rekao je premijer Plenković.



Fotka:m.zouhar zec

Premijer je usporedio izravne štetu u potresu te rekao da je šteta jednaka 60-postotnom udjelu u državnom proračun, te kao i da bi se novcem na koji je procijenjena šteta mogla izgraditi 22 pelješka mosta s pristupnim cestama.
Za obnovu Zagreba iz Fonda solidarsnosti EU Hrvatska očekuje oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine. Hrvatska se u Fond solidarnosti EU prijavila na vrijeme te s pravom očekuje financijsku pomoć za obnovu potresom porušenih objekata. ( M. Zouhar Zec)




Život s korona virusom!
Novozaraženih osoba 2. rujna u RH bilo je 311 od čega u Splitsko dalmatinskoj 79 , a u Zagrebačkoj županiji 59. Četiri osbe su umrle u protekla 24 sata od korone, a 15 je osoba na respiratoru.Na bolničkom liječenju je 258 osoba. U samoizolaciji u RH je 8881 osoba . Ukupno oboljelih od COVID- 19 u Hrvatskoj je 2 566 osoba, a u svijetu je zaraženo 26 milijuna osoba.
Slovenija je 2. rujna imala 55 novoboljelih, Bosna i Hercegovina 283, Srbija 99, Španjolska 3 663, a Francuska više od sedam tisuća.
Najviše zaraženih osoba je u SAD-u, Meksiku, Brazilu i Indiji.






Post je objavljen 03.09.2020. u 08:00 sati.