Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vkrnic

Marketing

Povijest humora u medicinskoj struci

Kad nas bolest stisne ako ga imamo upravo humor ne nas preuzme očaj. Humor nema svoju cijenu ali ima svoju povijest pa i u medicini,

Austrijski psiholog Viktor E. Frankl preživio je koncentracijski logor, bio je utemeljitelj logoterapije i ono što se danas razumijeva kao "elastičnost".
Hunter Doherty "Patch" Adams, poznat po filmu "Patch Adams" u kojem je glumio Robin Williams, više je bio aktivist nego klaun, a i danas je aktivan širom svijeta - u izbjegličkim kampovima, s uličnim kazalištem i predavanjima.
Michael Christensen bio je prvi pravi klinički klaun. Započeo je kao „Dr. Stubs “u bijelom kaputu i s gumenom piletinom prve„ klaunove posjete “za djecu u bolnicama.
Američki socijalni radnik Frank Farelly razvio je "Provokativnu terapiju" s njemačkom psihologinjom Eleonore Höfner i stavio humor u središte terapijskog rada.
2012. godine tadašnji student medicine, sada Dr. med. Christoph Krause, zajedno s Njemačkim institutom za humor, pokrenuo je inicijativu "Liječnik s humorom" koja promiče šaljivu i učinkovitu komunikaciju u kontaktu s pacijentima, uključujući i seminare posebno namijenjene studentima medicine.
2017. godine medicinski fakultet u Münsteru pod vodstvom Dr. med. Bernhard Marschall zajedno s Dr. med. Eckart von Hirschhausen i njegova zaklada „Humor pomaže zacjeljivanju“ i Njemački institut za humor prvi su put integrirali trening humora u nastavni plan i program za studente medicine.
U 2018./19. Sveučilište Witten / Herdecke, pod vodstvom prodekana prof. med. Tobias Esch i von Hirschhausen održavaju ciklus predavanja. Pod motom "Izliječi danas, zacijeli sutra - vrijeme za promjene", predane osobe bacaju nove perspektive na zdravstveni sustav budućnosti.

Post je objavljen 02.09.2020. u 15:36 sati.