Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idragi28

Marketing

Često griješimo kada ispravljamo druge!

Prema Isusovim riječima sv. Faustini a danas govori svima nama, ako imaš potrebu ispravljati druge, imaj na umu ovo: Kada je brigu o bolesnicima preuzela jedna sestra – koja je tako zanemarivala svoju dužnost da je bilo potrebno mnogo strpljenja – jednog sam dana odlučila to reći poglavaricama. U duši sam čula glas: ‘Strpljivo podnosi. Spoznala sam da ponekad Gospodin Isus ne želi da mi nešto govorimo. On ima način i zna kada i tko treba govoriti.“ (Dn 1587).
Kada drugi ljudi čine stvari za koje znamo da su pogrešne, mi naravno reagiramo tako da želimo nešto reći i po tom pitanju nešto učiniti. Sestra Faustina bi se u takvim situacijama pak često „naoružala strpljivošću“. I mi bismo prvo trebali slušati Božji glas i tražiti vodstvo. Ako ste još uvijek u iskušenju da ispravljate drugoga, usporite, i zapitajte se je li vaš posao da se umiješate. Može biti da jest, no uvijek prvo razmatrajte situaciju jer Bog doista može imati drugačije planove. Molite: Gospodine daj da uvijek tražim Tvoju svetu volju prije svakog djelovanja. Daj da se u tišini prisjetim svojih slabosti i da nikada ne gledam nedostatke drugih. (Iz knjige „Isus govori Faustini i tebi. 365 razmatranja“ autorice Susan Tassone)

(EuM: Doista, sjetimo se mladosti i mladenačkih ideala, na putu uzrastanja kada smo nailazili na brojne zapreke, kada smo reagirali na nepravde, neki pisali o tome medijima, prijavljivali nadležnima, a opet nismo postigli puno. Gotovo svi naši ideali su prokušani i možda samo djelimice zaživjeli u našem životu, sve drugo je raspešreno u vremenu i prostoru. Najčešće ono malo smo postigli ali dovoljno da svijet bez nas ne bi bio posve isti. Učinak naših ideala bio je kao kapljica u moru, ali bez te kapljice ni more ne bi bilo isto. Da sam tada odmah znao ove Isusove riječi o kojima govori sv. Faustina, život bi mi možda bio doista lakši, ali čestim suzdržavanjem i nezamjeranjem, zasigurno ne bi postao mudriji i učinkovitiji. Isto tako sve ono što činimo ne tražeći volju Božju moramo skupo platiti, a sve ono što je učinjeno a da nije bilo po volji Bojoj u našem životu, često treba i sa kamatama vratiti. Svakako treba biti oprezan kada želimo ispravljati druge, kada gledamo njihove nedostatke, te je dobro napraviti zadršku u vremenu te u miru i molitvi zatražiti volju Božju. Ako je naše srce mirno u namjeri prema drugima, učinimo to u najboljoj namjeri, a tada i ako se dogodi pogreška lakše je učiniti ispriku ili očekivati oprost sa druge strane. I ne zaboravimo: „.. ponekad Bog ne želi da mi nešto govorimo. On ima način i zna kada i tko treba govoriti.“ Mi doista jesmo pozvani mijenjati svijet u dobru i pravednosti, ali ne po svojoj, nego volji Njegovoj)



Post je objavljen 02.09.2020. u 13:22 sati.