Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TROŠI LI PREDSJEDNIK RH PREVIŠE DRŽAVNOG NOVCA?



ZAŠTO BIVŠI SABORSKI ZASTUPNICI PRIMAJU GOLEMU APANAŽU?

Da li je Zoran Milanović u ovom razdoblju od veljače 2020. do kada je stupio na dužnost prerdsjednika RH potrošio previše državnog novca ili da li previše troši? Da li njegova putovanja helikopterom stoje previše? Da li je to što je 220 tisuća kuna, 300 tisuća kunai ili neke druge brojke u tisućama kuna koje se u temi Milanovićeva trošenja navade, mnogo ili previše za Hrvatsku? Ne Milanović ne troši previše novca iz državno proračuna, jer on je predsjednik Republike Hrvatske . Zar bi predsjednik Republike Hrvatske trebao ljeto provoditi u vrtu neke privatne ili iznajmljene vile, pod suncobranom i pored bazena, čitajući memoare bivših poznatih predsjednika, ili razmatranja nekih filozofa ili ekonomista? I na taj način bi trošio, pa u tom slučaju je od njega poštenije da putuje helikopterom po Hrvatskoj, nego da se ponaša nezainteresirano i pasivno od svih događanja i da javnost ništa o njegovim aktivnostima nezna .
A da li je predsjednik Milanović u Albaniji bio privatno ili u službenom posjetu predsjedniku Rami?
A što je bio glavni smisao razgovora? Istina javnosti ostaje jedino mjerilo prdsjedničke funkcije!

Što je mjera predsjednikova trošenja? Ništa, ako se ne dovodi u kontekst s nekim drugim izdacima koja se podmoruju iz državnog proračuna!


BIVŠIM SABORSKIM ZASTUPNICIMA MJESEČNO VIŠE
OD 550 TISUĆA KUNA!


A jedno takvo trošenje novca su legalne financijske povlastice bivšim saborskim zastupnicima, koji iako nisu ušli u deseti saziv Sabora, jer na parlamentarnim izborima nisu izabrani od građana, još šest mjeseci će primate punu saborsku plaću, a narednih šest mjeseci još pola sume od svoje saborske e plaće. Takvih je saborskih zastupnika oko 35, koji su zadržali pravo plaće iz državnog proračuna nakon saborskog mandata u bivšem sazivu Hrvatskog sabora. Ti bivši saborski zastupnici iz državnog proračuna mjesečno ukupno promaju , više od 550 tisuća kuna mjesečno. Na razini godine dana, koliko bivši saborski zastupnici imaju pravo na državnu apanažu, primiti će bruto oko sedam milijuna kuna.
Nakon prestanka saborskog mandata bivši saborski zastupnici ne trebaju više iz državnog proračuna, primate ni lipe! Koliko li su državnog novca primili bivši saborski zastupnici u proteklih devet saborskih saziva, koji im je doslovno poklonjen? Što se tim poklanjanjem novca želi postići? Ta vrsta trošenja novca je materijalno i moralno ipak previše za malu Hrvatsku i mali državni proračun u kojoj korona virus reže ekonomiju velikim rezom, što pokazuje i pad BDP-a od 15,1 posto u posljednjem promatranom periodu ove godine. Što bi na takvo trošenje državnog novca u RH rekao povjerenik za finacije Europske komisije?
Koji je pravi razlog zbog kojeg plaće veće od 15 tisuća kuna ostaju bivšim saborskim zastupnicima i nakon što prestaju biti saborski zastupnici? Zašto takvo socijalno izazivanje i uvećavanje nepravičnosti među zaposlenima s najnižim primanjima, do onih koji ne rade, a primaju višestruko više novca od onih koji ne primaju ništa i nemaju za život? Kako se taj ekonomski sistem u Hrvatskoj zove? O neosnovanom trošenju svoje mišljenje mora dati ministarstvo Uprave i pravosuđa i ministar Malenica .
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 30.08.2020. u 07:52 sati.