Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NA GODIŠNJOJ RAZINI PAD BDP-a NA 15,1 POSTO



GOSPODARSKA POSLJEDICA COVID-19

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u 28.8. prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu 2020. pao 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovice 2014. godine.
To je i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize. Prema danas objavljenim podacima DZS-a, naime, potrošnja kućanstava bila je niža u proteklom kvartalu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. dok je državna potrošnja porasla za 0,7 posto.
Izvoz roba i usluga pao je u proteklom kvartalu za 40,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je izvoz roba pao 10,9 posto, dok je izvoz usluga potonuo 67,4 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 28,1 posto na godišnjoj razini - uvoz roba pritom je smanjen 25,3 posto, a usluga 42,5 posto.
Odgovarajući na pitanja novinara ministar financija Zdravko Marić je rekao da ne isključuje do kraja godine rebalans proračuna, ali i da će do njega doći ako ništa drugo onda zbog tehničkih promjena u samom organizaciji Vlade (spajanje ministarstava) odnosno proračunskih korisnika. "Prvo ćemo izaći s ažuriranom procjenom BDP-a za cijelu godinu, ažurirat ćemo prihodnu stranu proračuna, na rashodnoj strani smo već dobar dio ovih povećanih troškova već prepoznali u prvom rebalansu u svibnju, ali ima i nekih mjera koje tada nisu bile prepoznate. Mi takve vrste povećanih potreba uspijevamo različitim vrstama preraspodjela napraviti. Međutim, kada vidimo cijelu sliku, ako bude potrebe i za nekim značajnijim korekcijama u proračunu, a njih u ovome trenutku nema, onda ćemo to učiniti. U najmanju ruku, očekuje nas barem tehnički rebalans, a po potrebi ćemo revidirati i neke druge parametre", rekao je podpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić.

Pad BDP-a s ovako visokom brojkom posljedica je pandemije korone virusa. Podsjećam od 25.ožujka 2020. gospodarske aktivnosti su zaustavljene, a zaposleni su u velikom postotku ,odlukom najprije Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a onda preimenovanog u Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, naglo prekinuli veliki broj gospodarskih aktivnosti, što je trajalo tri mjeseca, a sve s ciljem zaustavljanja širenja COVID-a 19.

Broj zaraženih virusom korone 28.8. 2020. u Hrvatskoj je bilo 357. U svijetu je umrlo 832 tisuće ljudi od COVID-19 .





Post je objavljen 29.08.2020. u 08:02 sati.