Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

ŠTO IMAJU ZAJEDNIČKO ISTRES, ISTRA I ISTROS


Istres, kao što sam već ranije bio istaknuo, grad je u južnoj Francuskoj, nedaleko Marseillesa. Da li Istres i Istra imaju zajedničku etimologiju, odnosno da li potječu od iste riječi? Ukoliko čitamo enciklopedijske članke, ovo ne možemo dokučiti. Naziv 'Istres' je imao svoju etimilogiju, koja se razvijala tokom stoljeća, od izvornog Ystro, preko Castro Istrensi, Istrium, Istrio, Istro, Istre i konačno Istres. Jedno etimološko objašnjenje nudi Wikipedijin članak na francuskom sugerira da bi naziv mogao potjecati od drevnog keltskog ‘Istr-Mel’, što bi imalo značiti “brdo ostriga”.
Po meni, keltsko porijeklo imena ‘Istres’, ali i ‘Istra’ nije sporno, međutim, ono također asocira na jedno božanstvo, porijeklom iz Babilona – božicu Ishtar. Etimološki je sasvim blizak današnji engleski naziv za Uskrs – Easter. U drevna vremena, bilo je više varijanata – Astarte, Eostre, Ostera, a ovaj potonji doista može asocirati na ostrige.
Ako pulsku Arenu nisu sagradili stari Rimljani, onda su to zacijelo učinili Etrurci, kao i druge amfiteatre diljem Italije, Francuske i Evrope. Shodno tome, može se predložiti hipoteza, da su oni u Areni zapravo slavili misterije, u počast božici Ishtar, a koja je babilonski ekvivalent za Veneru. Etrurski ekvivalent božice Ishtar je Turan, što može onda asocirati na Tirene, jedan od naziva za Etrurce. O Areni sam pisao u prosincu 2018. godine, pa mogu ponovo navesti:
Da se opet vratim na brojku 72. Čini mi se da sam na tu brojku naišao u knjizi J. Wicherinka „Souls of Distortion Awakening“. Da vidimo. Rečenica u knjizi glasi: „Ako primjerice Sunce opažamo u vrijeme proljetnog ekvinocija, svake godine za period od 72 godine, primijetiti ćemo da se zodijački znak koji se poravnava sa Suncem, pomaknuo za jedan stupanj u položaju na nebu. Kako bi se ovaj zodijački znak pomaknuo za puni krug od 360 stupnjeva i vratio na isto mjesto na nebu, 360 x 72 = 25.920 godina.“ Ovaj period naziva se vremenom precesije ili jednom Platonskom godinom.
„Dakle, sada znamo što znače 72 prozora u obliku luka na pulskoj Areni. Wicherink također navodi: „Pošto precesija prati znakove zodijaka na solsticije i ekvinocije, na precesiju se također referira kao na precesiju solsticija i precesiju ekvinocija. Ima još interesantne matematike. Ukoliko 360 podijelimo sa 72, dobijamo 5. Zodijački krug, podijeljen na polu-dekade, po 5 stupnjeva. Ukoliko 360 podijelimo sa 5, dobijamo 72; ako spojimo točke na svaka 72 stupnja kruga dobijemo – pentagram.
Prva znana upotreba pentagrama datira iz otprilike 3.000 godine pr.n.e. (u Mezopotamiji). U Babilonskom kontekstu, vrhovi pentagrama imali su također i astrološko značenje – predstavljali su 5 planeta: Jupiter, Merkur, Mars and Saturn, and Veneru, kao kraljicu neba (Ishtar). Pentagram kao simbol predstavlja Veneru, božice ljepote i ljubavi. Ima jedna zanimljiva stvar, a to je da Venera svojim kretanjem na ekliptičnom nebu iscrtava savršen pentagram.“
Dakle, ima itekako razloga, da se Ishtar poveže sa toponimom 'Istra'. Ali i gorje Ture (Tauern) u Austriji, sa etrurskom boginjom Turan. Etimologija jasno upućuje na vezu svete planine Taurus (zviježđe Bika, čiji je vladar Venera-Ishtar-Turan) i etrurske boginje. Na tom su području živjela izmiješana keltsko-etrurska plemena, Volcae, Liburni, i Japodi, dok su Slaveni-Skiti bili južnije, na području Panonije. Ova keltska plemena svakako su živjela i na području Istre.
Nešto što nisam naveo u tom postu jest odgovor na pitanje, zašto Arena (i amfiteatri općenito) imaju ovalni oblik? Kult boginje Ishtar došao je do Kelta (prvo u maloazijskoj Galaciji, vjerojatno, jer je bila najbliža keltska pokrajina) iz Babilona. Ondje je naime postojao mit, o tome, da je jaje ogromne veličine palo u rijeku Eufrat, Iz ovog se čudesnog jajeta – veli mit – izlegla božica Ishtar. Upravo je to jaje – simbol boginje Ishtar (kasnije Easter, i otud zapravo općenito veza Uskrsa i jajeta).
Na ovo upućuje i rijeka Dunav, koja se u drevna vremena zvala Istros, ili romanizirano 'Ister'. Na krajnjem istoku Rumunjske, na ušću Dunava, u drevna vremena stari su Grci osnovali naselje pod imenom Istros. (I dan-danas postoji u blizini Constance grad imenom Istria.) Ukoliko pogledamo mapu sa dijakroničnom distribucijom Kelta u Evropi uz Wikipedijin članak o Keltima, možemo vidjeti da su oni imali upravo u tom geografskom području svoje najistočnije zajednice i naselja.
Jasno je da Istres, Istra i Istros imaju zajedničko etimološko porijeklo, a osim što upućuju na boginju Ishtar, ti nazivi također asociraju na – istok. Istres je bila najistočnija točka keltske obale u Francuskoj. Istra je najistočnija provincija Kelta na sjeveru Italije, a Istros je bila njihova najistočnija evropska pokrajina.


Post je objavljen 28.08.2020. u 13:46 sati.