Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Kaštel Gradina – između Primorja i Gorskog kotara

Do naselja Klana, za koje možemo reći da se nalazi između Primorja i Gorskog kotara, dolazi se cestom Ž5022 koja povezuje cestu L58014 (Studena – Klana - Lisac) i cestu Ž5017 (Orehovica kraj Rijeke – Rupa). Na brdu (629 mnv), iznad župne crkve sv. Jeronima (19. st.) u središtu Klane, nalaze se ostaci kaštela Gradina.



Do lokaliteta kaštel Gradina se stiže uskom asfaltiranom cestom na koju se, s ceste L58014 (iz Klane prema Liscu) skreće lijevo oko 250 metara od zadnje kuće u Klani.



Tijekom kasne antike, od 3. do 5. stoljeća, na lokalitetu se nalazila utvrda koja je služila kao nadzorna postaja limesima koji su prolazili pored današnjeg naselja Studena. U 13. stoljeću, uspostavom feudalne vlasti grofova Devinskih, kaštel se obnavlja, zbog kontrole prometa između Rijeke i Trsta. Zbog stalne opasnosti od Turaka, krajem 15. i tijekom 16. stoljeća, kaštel se proširuje i dograđuje. Posljednji put je obnovljen početkom 17. stoljeća, za vrijeme austrijsko-mletačkog rata. Nakon Madridskog sporazuma iz 1617. godine kaštel gubi na značaju, a u potpunosti je napušten u 19. stoljeću nakon potresa koji je pogodio Klanu 1. ožujka 1870. godine. Gotovo je posve nestao kada je poslije potresa njegov kamen služio za obnovu objekata u naselju u podnožju.



Na lokalitet smo ušli sa sjeverne strane, gdje završava asfaltirana cesta, i obišli ga u smjeru kazaljke na satu.



S jugoistočnih zidina se pruža lijep pogled na Klanu i prema planinama iza kojih se prostire Gorski kotar.



Otprilike na sredini zapadnog ruba lokaliteta nalazi se vrtača u kojoj je ulaz u pećinu Svetog Trojstva. Ispred ulaza u pećinu je vidljiv kamen s udubljenjem, kropivnik (posuda za svetu vodicu, korito). Legenda govori da se kroz pećinu dolazilo do naselja u podnožju brda.



Pećina je dobila ime po kapeli sv. Trojstva koja se nalazila malo istočnije od njenog ulaza. Navodno iz kapele potječe glagoljaški natpis („1439 to pise…“) koji je ugrađen u pročelje župne crkve sv. Jeronima.



Šetnju smo završili kod planinarskog žiga nekoliko metara sjeverozapadno od lokaliteta.



Karta s lokacijom kaštela Gradine.



Post je objavljen 24.08.2020. u 21:14 sati.