Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ARHEOLOŠKI MUZEJ U SPLITU OBILJEŽIO 200. OBLJETNICU OD OSNIVANJA


POŠTA IZDALA PRIGODNU MARKU

Arheološki muzej u Splitu, najstarija je muzejska ustanova u Hrvatskoj. Osnovan je 22. kolovoza 1820. g. dekretom Dalmatinske vlade u Zadru te ove godine obilježava 200 godina postojanja.
Poticaj za osnivanje Arheološkog muzeja došao je od samog cara Franje I. koji je stigao u Dalmaciju 1818. g., sa suprugom Bio je oduševljen ostatcima Dioklecijanove palače, osobito Peristilom i mauzolejom, razgledao je i zbirke starina Carla Lanze i Vicka Solitra, zatim starine sakupljene u staroj Nadbiskupskoj palači, a vidio je i ostatke rimskih spomenika u Solinu. U carevoj pratnji je, kao antikvar Njegova Veličanstva, tada mladi Anton Steinbüchel, koji je u onodobnim uglednim časopisima objavio dva članka u kojima je opisao putovanje, naglasio viđene starine, donio prijepise nekih natpisa i crteže reljefa, a Salonu nazvao austrijskim Pompejima. Logična posljedica carevih zapažanja i političkih ambicija te stručnih mišljenja njegovih suradnika bilo je osnivanje Arheološkog muzeja u Splitu 22. kolovoza 1820. Prva zgrada muzeja podignuta je 1821. g. uz istočne zidine Dioklecijanove palače, ali je ubrzo postala pretijesna za sve veći broj spomenika. Nacrte za Muzej izradili su austrijski arhitekti August Kirstein (1856. - 1939.) i Friedrich Ohmann (1858. - 1927.), koji su već imali iskustva s gradnjom muzeja. Prvi svjetski rat i događaji u Splitu neposredno nakon njega omeli su preseljenje, uređenje i otvaranje Muzeja. Bez bez posebne svečanosti, Muzej je otvoren 1922. godine. Stara zgrada postojala je do 1928. a onda je srušena.
Najviše je pozitivnog traga u radu muzeja ostavio don Frane Bulić koji 1884. godine postao ravnatelj Arheološkog muzeja. Njegovom zaslugom istraživanje Salone postaje iznimno važno, a Muzej se usmjerava i na istraživanje mnogih drugih dalmatinskih lokaliteta. U muzeološkom smislu najvažnije je don Bulićevo sustavno popisivanje cjelokupnog fonda, uključujući i knjižni. U tu svrhu Bulić je otvorio 13 kataloga podijeljenih po vrsti materijala. Bulić je bio jedna od središnjih ličnosti Splita onog vremena. Bio je ravnatelj Klasične gimnazije i profesor, konzervator, predsjednik društva Bihać, član, tajnik ili predsjednik različitih odbora i komisija, sudjelovao je u političkom životu, dočekivao mnoge uglednike koji su dolazili u Split.
Osobito su arheološki bila značajna istraživanja prapovijesnih lokaliteta: sojeničkog naselja Dugiš (Otok) kod Sinja 1955. i 1956., pećine Škarin samograd u Mirlović Zagori 1958. - 1960., gomilâ oko vrela Cetine 1953., 1954. i 1958., oko Bogomolja na Hvaru 1981. i oko Vida 1977. godine. Iz područja podvodne arheologije istraženi su brodolomi na rtu Sv. Ivan kod Vignja 1971. i 1972. te u uvali Vela Svitnja na Visu 1972., 1973. i 1977. godine. Što se tiče ostalih lokaliteta u Dalmaciji koji su istraživani ili s kojih su nalazi bili predmetom obrade kustosa Muzeja, njih je bilo veoma mnogo.
I sada nakon 200 godina od osnutka Muzej ima nekoliko desetaka tisuća raznih arheoloških predmeta, koji su raspoređeni u sljedećim zbirkama: Pretpovijesna, Grčko-helenistička, Rimsko-provincijalna, Kasnoantička, Srednjovjekovna, Numizmatička i Epigrafička zbirka; zatim Zbirka podvodne arheologije, Priručna zbirka i lokalitet Salona, Priručna zbirka i lokalitet Issa, Zbirka umjetnina i predmeta umjetničkog obrta, Zbirka novovjekih spomenika i Zbirka spomenika modernog doba.
Hrvatska pošta u opticaj je pustila novu prigodnu poštansku marku u povodu 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu. Motiv na marki je sarkofag dobrog pastira, koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Vrijednost marke označena je slovom oznakom „A“ što odgovara iznosima poštarina za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu i razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je otisnuta u nakladi od 100 000 primjeraka.

Dr. Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture i sporta u Vladi RH je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sudjelovala na svečanom obilježavanju 200. obljetnice rada Arheološkog muzeja u Splitu koje je održano u subotu, 22. kolovoza 2020. godine.
Glavni događaj obilježavanja 200. obljetnice Arheološkog muzeja u planu je za održati sredinom mjeseca prosinca kada će biti predstavljena velika izložba posvećena stotoj godišnjici istraživanja antičke Isse. Tom će prilikom prvi put biti izloženi svi reprezentativni arheološki nalazi koji su pronađeni od početka istraživanja. (mzz).



Post je objavljen 24.08.2020. u 05:03 sati.