Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA MORALNO I MATERIJALNO PODRŽAVA GRAĐANE BJELORUSIJE



PROSVJEDNICI ŽELE PRAVEDNE IZBORE




Nakon izvanrednog sastanka Europskog vijeća o političkoj situaciji u Republici Bjelorusiji nastaloj zbog izbornih nepravilnosti na izborima 9. kolovoza, koji je održan u formi video konferencije, a kojem je prisustvovao i RH premijer Andrej Plenković, izjavu je dala predsjednice EK Ursule von der Leyena 19.8. u Bruxellesu na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Michelom.
Ursula von der Leyen je rekla slijedeće: „Narod Bjelorusije želi promjene. I to sada želi.
Impresionirani smo hrabrošću bjeloruskog naroda. Točno deset dana, od kada su održani predsjednički izbori, narod Bjelorusije u neviđenom je broju izašao na ulice. Oni zahtijevaju puštanje svih nezakonito zatvorenih prosvjednika. Progon odgovornih za brutalnost policije. Oni žele slobodu govora i okupljanja. I oni žele demokraciju i nove predsjedničke izbore jer ti izbori nisu bili ni pošteni ni slobodni. Danas im dajemo tri jasne poruke. Prvo, stojimo uz bjeloruski narod koji želi temeljne slobode i demokraciju. Drugo, sankcionirat ćemo sve koji su odgovorni za nasilje, represiju i krivotvorenje rezultata izbora. Bjeloruski narod mirno je izašao na ulice, a vlasti su odgovorile nasiljem, a to se ne može prihvatiti. Treće, spremni smo pratiti mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Bjelorusiji. Prvo o potpori. Već pružamo veliku podršku Bjelorusiji kroz Istočno partnerstvo. Ali sada je za bjeloruski narod važnije nego ikad prije novac i reprogramirati novac, daleko od vlasti i prema civilnom društvu i ranjivim skupinama.


Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen rekla je da će Europska komisija mobilizirati sada dodatnih 53 milijuna eura za podršku bjeloruskom narodu u ovim izazovnim vremenima: dva milijuna eura za pomoć žrtvama represije i neprihvatljivog državnog nasilja, milijon eura za podršku civilnom društvu i neovisnim medijima. I 50 milijuna eura za hitnu podršku zdravstvenom sektoru za koronavirus, za bolnice, nabavu medicinske opreme, ali i za mala i srednja poduzeća, ili ranjive skupine ili socijalne usluge.
„Ali kako povećavamo našu podršku bjeloruskom narodu, moramo biti čvrsti s onima koji su krivotvorili izbore i brutalno tlačili demonstrante. Drugo, postoji jednoglasna podrška da EU radi na sankcijama protiv onih koji su odgovorni za ono što se događa, ciljane sankcije na određene osobe, a da ne naštete ljudima Bjelorusije. Komisija je spremna podržati i popis ljudi koji su podvrgnuti sankcijama, treba biti usvojen što je prije moguće.
Treće, spremni smo sudjelovati na sve moguće načine kako bismo popratili mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Bjelorusiji. Podržavamo otvaranje dijaloga između vlasti i oporbe. I bila je snažna podrška ulozi OESS-a. OESS možda traži načine kako olakšati dijalog u Bjelorusiji. Bjelorusija je članica OESS-a. Ne radi se toliko o posredovanju, već otvaranju komunikacijskih kanala unutar Bjelorusije.
Konačno, demonstracije u Bjelorusiji nisu protiv nijedne susjedne zemlje ili entiteta. Demonstracije u Bjelorusiji za prava su bjeloruskog naroda. Ovdje se radi o bjeloruskom narodu i njihovom legitimnom pravu da određuje budući put svoje zemlje. Europska unija stoji na strani bjeloruskog naroda. Nasilje mora prestati. Samo će inkluzivni dijalog pronaći rješenja. O budućnosti Bjelorusije mora odlučivati bjeloruski narod u Bjelorusiji. Mora rasti iznutra“ rekla je Ursula von der Leyen predsjednica Europske komisije.


Post je objavljen 20.08.2020. u 21:18 sati.