Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA FEDERACIJA NOVINARA ZABRINUTA ZA SIGURNOST I ŽIVOTE NOVINARA U BJELORUSIJI



LUKAŠENKOVA IZBORNA PRIJEVARA DOVELA DO PROSVJEDA I NASILJA


Objavljujem PRIOPĆENJE Hrvatskog novinarskog društva u kome se kaže slijedeće:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuju se apelu Europske federacije novinara (EFJ), koja je osudila nasilje bjeloruske policije nad novinarima i sudionicima demonstracija nakon predsjedničkih izbora, gdje je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat s 80 posto glasova.
Također, HND i SNH pozivaju Vladu Republike Hrvatske da iskoristi svoj utjecaj u međunarodnoj zajednici kako bi se što hitnije zaštitilo kolegice i kolege novinare, snimatelje i fotoreportere od nasilja.
EPA/Tatyana Zenkovich
EFJ je pozvao Europsku uniju, Vijeće Europe i OESS da poduzmu hitne mjere kako bi se zaustavilo nasilje nad novinarima i mirnim prosvjednicima. Naglašava da su bjeloruske sigurnosne snage zastrašivale i pretukle desetke novinara, kao i da je velik broj njih u pritvoru, dok se za neke ne zna gdje su.
U priopćenju pod naslovom "Novinari u Bjelorusiji meta represije – međunarodna zajednica mora reagirati" pozivaju se članice Europske federacije novinara, među kojima su HND i SNH, te novinarke i novinari, na solidarnost s kolegicama i kolegama iz Bjelorusije.
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva
Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske





LUKAŠENKOVA IZBORNA PRIJEVARA

U Republici Bjelorusiji provedeni su u prvoj polovici mjeseca kolovoza predsjednički izbori na kojima je po šesti put pobijedio Aleksandar Lukašenko (66). Država Bjelorusija stvorena je 1990. godine, raspadom Sovjetskog saveza, a od 1994. predsjednik je Aleksandar Lukašenko. Godine 2004. zakonom je ukinuo ograničenje predsjedničkog mandata. Na posljednjim izborima za predsjednika protukandidatkinja Lukaašenku je bila Svetlana Tihanovska profesorica engleskog. Ona je poziciju protukandidatkinje zauzela umjesto svog supruga, koji je zapravo trebao biti kandidat oporbene stranke, ali ga je Lukašenkov policijski sustav uhitio i zatvorio prije predsjedničkih izbora. Oporba Lukašenka optužuje za izbornu prijevaru. Očito je da su građani glasali za nekog drugog, a ne za Lukašenka, jer prosvjedi tome svjedoče.



Uistinu je režim vladanja Lukašenka građanima države Bjelorusije dojadio, jer su kako je i Svetlana Tihanovska rekla, građani pobijedili strah od režima, te nezadovoljni objavom Državne izborne komisije 10. kolovoza, da je Lukašenko i po šesti put pobijedio i to sada sa 80, 23 % glasova izašli na ulice protestirajući protiv pobjede Lukašenka i zahtijevajući nove pravedne izbore. Bojeći se za svoju sigurnost Tihanovska je prebjegla u Litvu, gdje je prethodno sklonila svoje dvoje djece, dok je suprug i dalje u zatvoru.



Aleksandar Lukašenko predsjednik je Bjelorusije od 1994. godine

Lukašenku stanovnici Bjelorusije, kojih je oko 10 milijona, više ne vjeruju. Na izbore je izašlo 84 % građana Bjelorusije nadajući se drugačijem ishodu jer su vrlo nezadovoljni ekonomskom situacijom u zemlji te pristupom zdrastvene zaštite i mjera protiv korona virusa.
On kao predsjednik javno izjavljuje da nitko neće umrijeti od kora virusa jer on strah od širenja bolesti korone smatra "psihozom"
U nekoliko svojih izjava predlagao je ispijanje votke, odlazak u saunu i vožnju traktorom kao sredstva za borbu protiv virusa. Potpuno suprotno drugim europskim zemljama, Bjelorusija je svoje granice ostavila otvorenima i u travnju kada je korona virus bio velika prijetnja za zdravlje stanovnika u svakoj zemlji. Građani su svjesni da je to što njihov predsjednik govori velika zabluda.
U Minsku s 12. na 13. kolovoz snage održavanja reda uhapsile su, kako su javile agencije, nekoliko tisuća ljudi koji su potom premlaćivani. Oni koji su pušteni svjedoče o snazi sile pokazujući svoja pretučena tijela. Lukašenko pak putem medija poručuje da prosvjeduju kriminalci i nezaposleni, te da strane sile stvaraju zavjeru zbog kojih građani u zemlji prosvjeduju. No ovo nije kraj, jer se prosvjedi nastavljaju.
( m.zouhar zec )




Post je objavljen 16.08.2020. u 08:48 sati.