Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

KROZ KOLIKO DRŽAVA SE ''KREĆU'' SCENARIJI DAJANE DIVERNO?

Zanimljivo pitanje – kroz koliko različitih država, a samim tim i kontinenata ovog sveta, se kreću svojom zanimljivom radnjom svi scenariji Dajane Diverno?
Odgovor na pitanje – svi scenariji? – to nemamo. Ali otprilike kroz 40 scenarija u 2 antologije, možemo dati neki odgovor. Dajana Diverno je miltižanrovna književnica, a kroz svojih prvih 100 romana sledila je ideje iz detinjstva – da piše o što više zemalja i na što više kontinenata. Iako pojedine države ove sveta ona dodiruje tek ovlaš, tek kroz pojedine glave svojih literarnih ostvarenja, ipak se mora reći da je to ipak – dodir - s određenim podnebljem.
Kroz svoje scenarije u 2 antologije Dajana ''dodiruje'' sledeća područja:
Sjedinjene Američke Države – 13 scenarija
Velika Britanija – 2 scenarija
Meksiko – 2 scenarija
Nemačka – 3 scenarija
Francuska 4- scenarija
Italija – 4 scenarija
Rusija – 4 scenarija
Mađarska – 3 scenarija
Kanada – 2 scenarija
Norveška -1 scenario
Crtani filmovi – 5 scenarija
Australija - 2 scenarija
Venecuela -1 scenario
Libija -1 scenario
Švajcarska -1 scenario
(oko 15 različitih država - 5 kontinenata)
S tim što se u pojedinim scenarijima poput recimo dela ''Priča plave mumije'' radnja dešava na 2 kontinenta – (severnoameričkom i afričkom) Kanada i Libija, ili poput dela ''Tajne strasti grofice Razaski'' u tri države: Francuska, Mađarska i Rusija. Ima takvih još par primera, scenariji poput: Kralj sirena, Poljupci na mostu uzdaha...
Ali svejedno mora se napomenuti čitateljima na ovim stranama, da to svakako uopšte ne znači da se taj taj i scenario koji se događa u toj i toj zemlji, mora snimiti baš u toj produkciji. Kao primer se mogu navesti razna druga dela koja su snimana u drugim podnebljima, uglavnom opus na izbor je vrlo raznolik; ovde defiliraju razne vrste scenarija rađenih na osnovu samih književnih dela koji su inače i nastali u posve različitom vremenskom razdoblju i pod potpuno drugačijim utiscima i pristupu same autorice, a to je ono što bogatstvo ''Prve i Druge antologije scenarija po literarnim delima Dajane Diverno'' čiti bogatim i uistinu svojevrstnim, svakako ni malo nalik jedno drugom. Nadamo se da će jednom sama autorica za ovakvo delo predstavljanja svojih scenarija u ovakvom opusu i dobiti jednom neku književnu nagradu, jer ipak ma koliko delovalo neobično da se toliki broj dela, nalik na remiksu savremenih muzičkih izvođača, predstavi u svega 1100 stranica, ipak je i neka vrsta jasnog uvoda u ono što nam Dajana poručuje kroz svoj rad – da ma koliko da ne voli rad na scenarijima, mora se reći da je dobar scenarista; pored tog što je valjana književnica i pesnikinja, u šta smo se u proteklom periodu, više puta, i uverili.



Post je objavljen 12.08.2020. u 13:19 sati.