Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN GRADA PETRINJE



POVIJEST DUGA 780 GODINA!

Grad Petrinja 10. kolovoza, na katolički blagdan Svetog Lovre obilježava Dan grada. Petrinja ima povijest dugu već 780 godina. Današnji dan se svetkuje i slavi u znak zahvalnosti svetom Lovri radi oslobođenja Petrinje od Turaka u noći 9. na 10. kolovoz 1594. kada su petrinjci porazili tursku vojsku i Hustan bega.
Prva župna crkva u Petrinji sagrađena je1603. godine i bila je drvena. Na današnjem mjestu sagrađena je nova crkva te ju je na blagdan svetog Lovre 10. kolovoza 1781. godine posvetio zagrebački biskup Josip Galjuf.



Park i crkava Sv. Lovre

Iako je ta sakralna građevina bila spomenik kulture nulte kategorije i upisana u Registar spomenika srušena je do temelja od neprijateljskog topništva u Domovinskom ratu u ožujku 1992. godine. No na istom mjestu je sagrađena nova, koju je ponovo na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza 2000. godine posvetio nadbiskup zagrebački sada mons. Josip Bozanić.

Petrinja se prvi put spominje 1240., kada je od hercega Kolomana dobila status slobodnoga kraljevskoga grada, što je 1242. potvrdio i kralj Bela IV. Tadašnji grad se nalazio nekoliko kilometara južnije. Tadašnje naselje su razorili Turci, koji su podigli novu tvrđavu na ušću Petrinjčice u Kupu. Nakon njihova protjerivanja na tom se mjestu gradi nova Petrinja.
U Domovinskom ratu grad Petrinja oslobođena je 6. kolovoza 1995. u vojnim operaacijama oslobađanja u sklopu vojno redarstvene akcije Oluja. U oslobađanju Petrinja je imala velike gubitke u ljudstvu i tenkovima, pri čemu je poginuo pukovnik Predrag Matanović zapovjednik druge bojne, druge gardijske brigade Gromovi.

Grad Petrinja, koji danas ima oko 20.000 stanovnika je rodni grad mnogim poznatim osobama: slikaru Krsti Hegedušiću, astronomu Otonu Kučeri, akademskim slikarim Branku Čačiću i Davoru Žiliću, kiparu Ivanu Kožariću, Vladi Lisjaku olimpijskom pobjedniku u hrvanju, Marijanu Mrmiću, nekad hrvatskom reprezentativnom nogometnom vrataru, Milanu Nenadiću, osvajaču olimpijske brončane medalje u hrvanju, Marijanu Vlaku vrataru Dinama, Zorislavu Srebriću djelatniku u predsjedništvu HNS-a, Slavku Koletiću hrvaču, osvajaču srebrnog odličja na Svjetskom prvenstvu 1970. godine i mnogima drugima. Petrinja ima jedno od najstarijih pjevačkih društava ,Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ kao i Gradsku limenu glazbu koja postoji dva stoljeća. Petrinja ima i drugi najstariji lokalni radio u Hrvatskoj, Petrinjski radio koji ove godine obilježava 75 godina neprekinutog rada.

Sveti Lovro bio je đakon Rimske crkve, a njegovo štovanje širi se već od 4. stoljeća. Mučeništvo, pečenjem na žaru, je podnio za progona rimskog cara Valerijanova . Valerijan je 258. godine, donio okrutan edikt u cilju progona kršćana. Naredio je, da se biskupi, svećenici i đakoni, ubiju na licu mjesta. Senatorima, koji su bili kršćani, naredio je oduzimanje imovine i osudio ih na smrt. Ostale kršćane je osudio na prisilni rad. U progonima su stradali papa Siksto II., Sveti Ciprijan Kartaški, sv. Lovro i ostali kršćani. Car Konstantin Veliki podigao je kraj groba Sv. Lovre velebnu baziliku. (mzz)




Jedna od petrinjskih ulica


Post je objavljen 10.08.2020. u 19:44 sati.