Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/primladenu

Marketing

Izbor puta

Biramo li putove sami, ili su nam određeni?
Što znači određenost u cjelovitosti Istine, a što u našim 'izdvojenim' svijestima?
Izazovna su to pitanja. Energije izdvojenosti ne nestaju tek tako, pa je normalno pitati se što se to ustvari događa? I...., krenuo sam putem otkrivanja.
Prvo pitanje izbora puta često mi je pokretalo razne pretpostavke i logičke tvorbe. Nekako su mi same po sebi te opcije stvaranja i određenosti djelovale suprostavljeno.
Da bi vidio i mogao nekako nadzirati procese gledanja trebalo je, po meni, vidjeti polazište ( motrište ). Već i u tome nailazim na širinu. Ja sam taj koji gleda, razmišlja, uspoređuje, prosuđuje. Sama moja individualnost je sačinjena neizmjernim polazištima i mogućnostima, a time i pretpostavkama na putu novih viđenja. Tako, već na startu, se suočavam sa neizmjerjem. Ipak, sve je to u meni; u mojim mislima. Vremenom sam uvidio, da je sve to 'svijet u mojim mislima'. Vidjeh i to da jest i ono što ja nisam. To mi donosi mogućnost osobnih promjena, koje nastaju iz odnosa mene i nemene. To je suprotnost koja generira promjene energijama, mjerljivim odnosima 'da' i 'ne'.
Sve to izgleda prihvatljivo, ali je bitno uočiti, da je sve, na taj način, u mislima; u imaginaciji. No, energije su već stvarne. One preskaću granicu stvarnosti i imaginacija. I, evo nas u 'nevidljivom svijetu' stvaranja. Time dosižemo moć motrenja, pa i 'djelovanja'. Ove apostrofe kod 'djelovanja' stavljam zbog, po meni, dualiteta djelovanja.
Ta dualnost proizlazi iz našega gledanja. Dualnost nije po sebi, nego po nama.Naše misli, pa i podržane logikom, mogu često vidjeti na razne načine, koji su u zadanom okviru, za sada, nepobitni.
Pogledamo li sada pitanja sa početka posta, već imamo neke elemente za rad na nekom viđenju.
Lako uoćimo da put biramo svakog trenutka. Svaki tren je novi početak. Konačno, i rođeni smo u trenutku. Kod rođenja već imamo nekoliko vidova kao: rođenje života, rođenje tijejela u i izvan majke, rođenje svijesti ... Takav se niz nastavlja, pa konačno dovodi do stalnoga rađanja. Je li taj slijed po našem izboru?
Imamo osjećaj odlučivannja i slobode, pa tako biramo svoj put. I davne mudrosti govore o darovanoj nam slobodi.
To su osjećaji slobode i biranja. Oni su osnova postojanja i života; vremena.Što je sa našim svijestima?
Svijest se oslanja na misao, a slijedi i osjećaje. Tim slijeđenjima je usporavana. Kada na njenom nivou donosimo odluke, one još dodatno kasne. Sa reakcijama uvijek kasnimo.
Ranije spominjane energije djelujuu u trenu. Kada bi odluke bile na njima, bila bi to istovremenost. To čak ni ne bi bile odluke, već takovost.
Pa, biramo li mi svoj put? Nešto biramo i nešto odaberemo. Birano i odabrano obično nam nije isto. Htijeli jesmo, ali to nije to. Kažu nam: 'To ste htjeli.', a mi: 'Ali nije to to.' Biramo li onda? Da, ali ne znamo što. Ne znamo kuda taj put vodi. Naslučujemo tek kratak prvi dio. Nastavak je često cijena za prva zadovoljstva.
Neka određenost ipak postoji. U trenutku Istine, sada, su zadana sva djelovanja. Ona su u skladu sa cjelovitosti. Cjelovitost ne može biti okrnjena. Svaki njen djelić je rezultat svih ostalih. Da, ali u istom trenu.
A koja je onda veza među trenucima? Te veze su date održivošću Cjeline. Promjene djelova ne narušavaju Njenu takovost, a to određuje njihovu usklađenost.. Čarobna harmonija. Harmonija Istine. Tko koga određuje? Sve je Cjelinomdato; Istinom dato.
A što je sa našom slobodnom voljom? Ona je na nivou naših svijesti. To je osjećaj koji nam se nudi i time nas vodi. Kuda? To uglavnom ne vidimo, osim možda tek kratki početni dio.
Eto, tako to uspjevam vidjeti. To mi izgleda savršeno. Naša sloboda nam je ipak dar.
Naš život nam je veliki dar.
A što možemo? Sve, ali i to je Istinom dato. Istini se možemo približavati sve do trenutka kada nam se svijest sa Njom poklopi. To ne mora značiti prestanak života, ali promjenu svijesti da.
Istina je svuda oko nas, a spoznajom tom i u nama.
Pa, tko nam bira put? Trebam li reči?
Dragi moji, radujte se životu; svakom djetetu, cvijetu, mravu, pčeli, travki, kamenčiću... Istina je u svemu. Ta će radost odrediti Vaš put. Tada Vi odabirete svoj put; put Istine, radosti i sreće koji djelite sa svima.

Voli Vas
Mladen ... wave

Post je objavljen 08.08.2020. u 13:15 sati.