Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Španjolska „hobotnica“, veliki Iker Casillas, završio je svoju bogatu karijeru

Jedan od najvećih rekao je : dosta. Legendarna „jedinica“ Reala i „furije“, odlučio je prestati aktivno igrati nogomet. Ponekad je teško pronaći prave riječi za oprostiti se od onih koji su u svom poslu ostavili dubok trag, a sada odlaze sa velike scene. Ipak, pokušat ću ih pronaći, jer Iker to svakako zaslužuje. Nogomet pratim od malih nogu, kako zbivanja na domaćoj sceni, tako i ligu prvaka, te europska i svjetska prvenstva. Kad god bi gledala „el classico“ za očekivati je bilo na jednoj strani vidjeti Carlesa Puyola, a na drugoj Ikera Casillasa. Dva kapetana, dvije legende. Puyol je davno „objesio kopačke o klin“, a sada je to učinio i „sveti“ Iker. Bez njega, nogomet više nikad neće biti isti.

Bit će neobično gledati utakmice, znajući da možda i najbolji vratar 21. stoljeća neće biti u zapisniku igrača Porta na sljedećoj utakmici. Ali zato su mu suigrači dali priliku da na posljednjoj utakmici u svojoj karijeri upravo on podigne pehar pobjednika kupa. I upravo ta gesta govori tko je i što je on bio, i što je sve dao ovom sportu. U svojoj karijeri odigrao je masu velikih utakmica, osvojio je gotovo sve što je mogao( dvije lige prvaka s Realom, te dva europska i jedno svjetsko zlato sa Španjolskom), i sada, nakon dugih godina provedenih na zelenom travnjaku, odlučio je da je došlo vrijeme za neke nove izazove. Nogometni svijet izgubio je , ne samo vrhunskog golmana, već i divnog čovjeka, koji nije bez razloga bio kapetan Reala i Španjolske. On je to zaslužio svojim pristupom igri, ali i ponašanjem van terena. I na svakoj utakmici koju je odigrao, iznova je pokazao da ju apsolutno zaslužuje nositi oko ruke. Gdje je igrao, bio je miljenik navijača. Godinama je bio „zaštitni znak" Reala i „furije“, i neće ga biti lako nadomjestiti. Dapače, to je već odavno vidljivo. Pošto se Casillas odavno oprostio i od reprezentacije i od „galacticosa“, oni koji su ga zamijenili, još uvijek su miljama daleko od njegove klase. Istina, nije im ni lako, jer, Iker je postavio letvicu vrlo visoko, i samo neki vanserijski talent bi ga mogao ugroziti, ali upitno je , bi li ikada bio bolji od njega. Od trenutno aktualnih vratara, najbliži njegovoj klasi i ulozi nasljednika na golu Španjolske je De Gea, a u Realovoj svlačionici, od svih koji su branili nakon njega, najviše su se istaknuli Navas i Curtois, ali Navas je otišao, pa je ostao samo Belgijanac. No, iako je sjajan golman, neće mu biti lako izaći iz Casillasove sjene, koliko god on dobar bio. Sa reprezentacijom Španjolske Casillas je osvojio dva europska i jedno svjetsko zlato, i to na tri uzastopna velika natjecanja, u razdoblju od samo četiri godine. Rijetko koji nogometaš postigne takav uspjeh u svojoj karijeri, ali Iker je uspio, te je dao veliki obol španjolskom pohodu na „zlatni trio“. Nevjerojatno je s kojom je lakoćom branio, hvatao je teške lopte i „skidao“ teške udarce kao da je to dječja igra. Svojom pouzdanošću i staloženošću ulijevao je sigurnost svojim suigračima, koji su zbog toga mogli igrati opušteno, jer znali su, ako njihova obrana kiksa, da na vratima imaju vrhunskog golmana. Ovaj nogometni velikan imao je priliku igrati s nekim od najvećih majstora „baluna“, poput Xavija, Inieste, Ville, Raula i Morientesa.

Sada, kada je odigrao svoju posljednju utakmicu, može biti ponosan na sve što je ostvario u svojoj bogatoj i impresivnoj karijeri, na kojoj mu sigurna sam, mnoge današnje, ali i buduće nogometne zvijezde zavide. Španjolska je imala puno velikih igrača, ali on, Iniesta i Xavi, odskaču od drugih. Bili su genijalci, ali gospoda. Xavi je svoju karijeru završio, a sada je to učinio i drugi gentleman, ostao je samo Iniesta. No, to je život, neki odu na vrhuncu, a neki igraju sve dok ne osjete da više ne mogu davati svoj maksimum na terenu, a neki sve dok uživaju na terenu. Mislim da Ikera možemo svrstati u drugu kategoriju, jer mi je teško povjerovati da bi se on zasitio nogometa, ili preostao uživati u čarima njegove igre. Poslušao je svoje tijelo, koje mu je vjerojatno slalo signale da je vrijeme za odlazak sa zelenog travnjaka. Tužna je to vijest za Madrid i Španjolsku, jer je s njim na neki način otišao dio njih samih, ali možda baš zato igrači Reala dobiju dodatna krila i preokrenu zaostatak protiv Guardiolinih „pulena“, njemu u čast. Legendo, uživaj u mirovini, zaslužio si!



Post je objavljen 06.08.2020. u 16:11 sati.