Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSLOBAĐANJE KNINA - POČETAK OSLOBAĐANJA HRVATSKE



OLUJA JE KLJUČNA I ZA OSLOBAĐANJE BiH




Kralj Hrvatske i Dalmacije od 1075. do 1089. Zvonimir stolovao je u gradu Kninu.

U tijeku Domovinskog rata, Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH. Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta za veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana oslobođen je Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.U prvim satima oslobodilačke operacije predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti .Pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će biti amnestirani prema hrvatskim zakonima. Stanovništvo srpske nacionalnosti koje nije sudjelovalo u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske predsjednik je pozvao da ostane kod svojih kuća i bez straha dočeka hrvatsku vlast. No samo rijetki su taj apel poslušali i ostali.
Ključni uspjeh operacije Oluja postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza 1995., kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili grad Knin koji je do tada bio središte i simbol srpske pobune. Na kninsku tvrđavu postavljena je 20 metara duga hrvatska zastava. Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.
U vojno redarstvenoj akciji Oluja je sudjelovalo oko 200 000 pripadnika hrvatske vojske. U toj operaciji koja je trajala 84 sata ubijeno je 239 branitelja, dva branitelja smatraju se nestalima i danas, a 1430 ih je ranjeno .Akcijom Oluja oslobođeno je oko
10 500 kvadratnih kilometara Hrvatske što je bilo ključno za daljnji tijek oslobađanja Hrvatske, ali i veoma važno za lakše oslobađanje Bosne i Hercegovine. Dana 9. kolovoza cijeli 21. srpski korpus predao se Hrvatskim snagama i generalu Stipetiću. (mzz)









Post je objavljen 05.08.2020. u 13:01 sati.