Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

Marketing

Šćit (Prozor-Rama)

Prozor (Windows hihihi) noćas mora pasti! Legendarna naredba koju je Tito izgovorio davne 1943. Jedan od partizana je to ovako prepričao: „ I kad je Tito reka “Prozor mora pasti“, Sava nas okupio, sva četiri bataljona, i kaže po crnogorski: “Slušajte, drugovi! Ovo je jedna mala varošica, zove se Prozor, ima 700 Talijana i to ćemo mi večeras da pobijemo.“ Na kraju je bilo 1500 Talijana, ali smo tu noć zauzeli Prozor.”

Kažu ljudi osvajaju vrhove planina. Gdje dođeš -osvojio si (I Napoleon je to reka sa "Veni, vidi, vici" hihih). Što se mene tiče, jučer je Prozor pao i za mene. Doduše po drugi put, al’ nema veze. I u historiji piše da se Prozor dva put osvajao. Drugi put to je bilo zauvijek.

Prozor ima Ramsko jezero. Vještačko, ali lijepo. U sredini jezera nalazi se mali otok. Moj drugar je prošle godine plivao do tog otoka i tu se najeo krušaka.

Uz jezero nalazi se Franjevački samostan kojeg su podigli franjevci u 15. vijeku. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit nalazi se Kuća mira u kojoj su dobrodošli oni koji traže mir i tišinu. U dvorištu samostana je podignuto par spomenika , a jedan mnogo za mene poseban “Posljednja večera” (ne znam ko je autor spomenika). Kao što je i poznato to je inače umjetnička slika Leonarda Da Vinčija, a mene uvijek podsjeti na jedan neobičan san moje komšinice slikarke , koja je sanjala svog djeda noć prije nego je umro kako sjedi za stolom i jede ,a iza njega slika “ Posljednja večera”.





Post je objavljen 05.08.2020. u 11:27 sati.