Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

O muškom ogovaranju

"Oni koji žive osuđujući svoje susjede, pričajući loše o njima licemjeri su jer nemaju snage i hrabrosti priznati svoje mane.”
Jorge Mario Bergoglio, da ne velim papa Franjo izrekao je ovu poprilično točnu tvrdnju.

Danas sam, ne htijući to slušati a ležeći na ručniku, odslušala razgovor dvojice mladića. Stajali su udaljeni dva - tri metra, bilo je malo ljudi i hoćeš - nećeš sve se čuje. Pored njih je prošla mlada, zgodna djevojka koju je jedan od njih pozdravio i kratko popričao s njom. Nakon što se udaljila, izgovorio je o njoj gadosti koje pas s maslom pojeo ne bi. Ovaj drugi ga pita - pa otkud znaš, jesi imao nešto s njom; ne, ali mu je pričao frend kojem je pričao frend da je frend...Spletom okolnosti poznajem djevojku, znam da su za nju svi oduvijek imali samo riječi hvale, znam da je sjajna studentica i radi preko student servisa da olakša roditeljima troškove školovanja. Pa je li moguće da je ona zapravo utjelovljenje doktora Jekylla i mistera Hydea? Taj podsmijeh, ta poruga u njegovom glasu, ružnoća koja je isijavala iz svake njegove riječi...toliko bijede već dugo nisam imala prilike vidjeti i čuti. Uvijek sam nekako tračeve pripisivala ženama, ne znam zašto. Trebale su proći tolike godine da čujem golobradog mladića kako pljuje po djevojci za koju je čuo da je netko čuo da je netko pričao, pa da shvatim da su muškarci u stanju izgovarati strašne gadosti. Došlo mi je u djeliću sekunde da se dignem sa ručnika, da mu priđem i pitam ga - jel ti tako uvijek liječiš svoje komplekse? Ono, laješ jer ti je dosadno i nemaš baš pametnijeg posla? Laješ a pojma nemaš je li išta od toga istina, jer ti je pričao frend da mu je pričao frend kojem je pričao frend.

Vrlo je ružno govoriti o nekome takve gadosti. Pa upravo i da su istinite, svatko bira svoj put. Svatko pronalazi sebe na različite načine, ponekad neshvatljive ostatku svijeta. Ali biti toliko jadan da puniš usta osobom o kojoj zapravo izgleda ne znaš ništa...to je najniže na što netko može spasti.
Tako da mislim da je Jorge Mario Bergoglio izrekao nešto vrlo mudro.

( photo by Voices in the Dark )



Post je objavljen 01.08.2020. u 21:52 sati.