Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

Lovac i lovina





Lasica je i hermelin Mustela erminea kao i Mustela nivalis.
Ili obratno?
Ženke dosegnu spolnu zrelost za 3-4 tjedna, dok muškima za to treba duga godina dana.

U XVI. stoljeću bilo je rasprostranjeno mišljenje kako lasice začnu kroz uši i rađaju kroz usta.
To je vjerovanje prouzročilo čitavu paletu skrivene seksualne simbolike u umjetnosti, s lasicama koje su stajale za sve, od talismana plodnosti do falusnih simbola.

Vjerovalo se tada, primjerice, kako portret mlade nevjeste iz 16. stoljeća koja drži hermelina, samura ili kunu donosi sreću, u smislu potpomognute trudnoće. Ako mladoženja nije nešto prtljao oko uha ...

S druge strane, bijele lasice bile su simbol čistoće, jer su mnogi vjerovali kako će se bijeli hermelin radije predati lovcima, nego što će riskirati uprljati svoje netaknuto krzno.

„Dama s hermelinom“ Leonarda da Vinci-a, (cca 1490.g.) najpoznatiji je primjer koji je trebao potvrditi čistoću misli posmatrača (iako je model zapravo bila trudna 16-godišnja ljubavnica milanskog vojvode, Ludovica Sforze, zvanog Il Moro, zapravo Leonardovog poslodavca, naručitelja portreta).

Kako je milanski vojvoda pripadao viteškom društvu poznatom kao Red Hermelina, neki vjeruju da ovaj hermelin predstavlja i vojvodu i njegovu - vrsnost.

Likovni kritičari su primjetili kako Cecilia Gallerani (lasica starogrčki: ł±»­· -galée) senzualno miluje duguljasto tijelo i kako je hermelin mišićav.

Zločesti Leonardo!

Postoji mnogo drugih fascinantnih primjera, ali ovaj post je ionako već - predug.

Tko želi više zanosnih renesansnih lasica:
'The Ermine Portrait of Elizabeth I of England' (1585), William Segar; ‘Portrait of Antea’ (1520) Parmigianino; 'Portrait of Lucina Brembati’ (1521-1523) Lorenzo Lotto. c


glazbena podloga: ENIGMA "MCMXC a.D."



Post je objavljen 28.07.2020. u 14:45 sati.