Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NOVA RH VLADA ZA RAZDOBLJE 2020.-2024.



ŽENSKA KVOTA U VLADI !

Nova Vlada ima 16 ministarstava, a ne 20 kaao prethodna. U pedizbornom programu Plenković je najavio smanjenje broja ministarstava pa je to i u stvarnosti želio ispuniti da bi pred biračima bio od riječi. Koliko je ovakav način spajanja ministarstva dobar tek će se vidjeti.
Premijer Planković se odrekao dvojice sposobnih ministara Garija Cappelia ministra turizma i Marka Pavića ministra fondova europske unije. Ta je mjesta dodijelio potpunim početnicama. Izabrana ministrica Brnjac po obrazovanju nema veze ni sa turizmom ni sa sportom, a i u ministarstvu vanjskih poslova je radila izvan struke, jer je promet njen profesionalni i znanstveni interes. Tramišak tek treba upoznati sve specifičnosti vrlo zahtjevnih poslova u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije, bez obzira što je na tim poslovima, ali znatno manjeg opsega i intenziteta radila i u Osječko baranjskoj županiji. Mr. Marko Pavić je u to ministarstvo europskih fondova, nakon ministrice s više afera, unio red i rad, a sada ponovo degradacija. Čudne odluke! Ženska kvota je u Vladi važna, ali ne i na uštrb kvalitete rada u resoru koji nije lagan, koji je ključan za Hrvatsku u vremenu mogućnosti povlaćenja novca iz pet EU fondova. No u netom izabranoj Vladi su četiri ministrice
Ministarstvo kulture i medija kao i ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja doživjet će preobražaj koji se očekuje, tek kada dođe do smjene ministara kojima su dodijeljena.
Premijera kao da je činilo nezadovoljnim ono što je bivša ministrica dr. Divjak radila, dostigla i postigla u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pa je resor odlučio dati osobi koja će malo sve to utvrditi na klasičan način.
Ekonomistu Josipa Aladrovića premijer očito smatra svojevrsnim superministrom, jer on će se u mnoge dane morati klonirati ili koristiti levitaciju, da bi mogao sve obavljati što ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike mora raditi. A koliko će to biti kvalitetno, to je novo pitanje. I hoće li to sve Aladrović raditi za dosadšnju ministarsku plaću?
Želje i postavke Andreja Plenkovića su jedno, a realne mogućnosti i efikasnost nešto drugo!
Margareta Zouhar Zec




PLENKOVIĆ OČEKUJE PROFESIONALNE I ETIČKE STANDARDE

Andrej Plenković je o ministrima koje je odobrao u sastav Vlade rekao:
„Uvjeren sam da će predložene ministrice i ministri kao i svi zajedno kao članovi Vlade, u svom djelokrugu raditi na ostvarivanju zacrtanih ciljeva u Programu Vlade.Od svakog od njih očekujem primjenu najviših profesionalnih i etičkih standarda u svome radu te da daju svoj doprinos unaprjeđenju javnih politika, kako bi Hrvatska bila još uređenija zemlja. Vlada koju predlažem rezultat je političke suradnje ponajprije Hrvatske demokratske zajednice, kao uvjerljivog, ali ipak relativnog pobjednika izbora za Hrvatsko sabor, te naših partnera iz HSLS-a i HDS-a, te HNS-a i Reformista, HDSSB-a i nezavisne zastupnice Marijane Petir te svih osam zastupnika nacionalnih manjina.U naš program ugrađen je naravno i dio našega predizbornoga programa, a on je i plod dogovora cijele parlamentarne većine „ rekao je Andrej Plenković koji je prihvaćanjem saborskih zastupnika od njega predloženih ministara oformljena Vlada RH, a on je postao premijer Vlade RH po drugi put .



Evo TKO su podpredsjednici Vlade te ministri u 15.Vladi RH čiji mandat matematički traje do sredine 2024. godine, a koliko će dugo tko biti
na ministarskoj funkciji, tek će se vidjeti.


Zanimljivo je to što premijer Plenković nije želio fotografiranje s ministrima za medije, zato što, rekao je, ministar Malenica je odsutan radi bolesti. Fotografirati će se kada ministar ozdravi u vrati se u Vladu RH.


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno je i umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske.

Zdravko Marić potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Davor Božinović potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Boris Milošević, dosadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Gordan Grlić Radman minisar vanjskih i europskih poslova.

Ivan Malenica u ovoj Vladi, ministar pravosuđa i uprave.

Mario Banožić ministar obrane.

Tomislav Ćorić bio je ministar zaštite okoliša i energetike, a sada će biti ministar gospodarstva i održivog razvoja spajanjem dva ministarstva.

Josip Aladrović ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vili Beroš ministar zdravstva.

Radovan Fuchs ponovo ministar znanosti i obrazovanja, nakon pauze od gotovo deset godina ( ministar 2009. - 2011.)

Oleg Butković ostaje ministra mora, prometa i infrastrukture.

Marija Vučković nastavlja posao ministrice poljoprivrede.

Nina Obuljen Koržinek ostaje ministrica kulture, a sada i medija.

Darko Horvat ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine.

Nikolina Brnjac ministrica za turizam i sport.

Nataša Tramišak ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.




Post je objavljen 25.07.2020. u 09:49 sati.