Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Slike Majke Božje od Svetomora

Na pola puta između Svetvinčenta i Žminja, na cesti D77 (Vodnjan – Čvor Rogovići, A8), nalazi se crkva Majke Božje od Svetomora.



Posjet lokalitetu smo počeli ispred tri monolita koji su podignuti 2000. godine. Monoliti su spomen obilježje žrtvama stradalim u ratnim i poratnim godinama.



Dalje smo nastavali prema zvoniku visokom 18 metara. Zvonik je sačuvan u izvornom obliku, te je jedan od najbolje sačuvanih romaničkih zvonika u Istri.



Crkva se nalazi nekoliko metara istočno od zvonika. Odmah smo zapazili trijem crkve koji je jedinstven u Istri. Trijem je dograđen 1666. godine, a njegovo krovište nose, osim stupova, karijatide u obliku anđela. Karijetide su ženski kipovi koji zamjenjuju stup i nose krovišta u antičkoj grčkoj. Pretpostavlja se da su kipovi djelo lokalnog kipara.



Jednobrodna crkva Majke Božje od Svetomora je izgrađena u 12. stoljeću, ali je obnavljana u više navrata a današnji izgled dobiva 1723. godine.



Zanimljivo je da je, u predaji, sačuvano svjedočanstvo o susretu s Orkom u blizini crkve Majke Božje od Svetomora. Orko je mitološko biće koje, usred noći, voli presretati usamljene putnike i uputiti ih na krivi put. Na sreću, crkvu nisam posjetio usred noći, a nisam bio ni sam, tako da nisam susreo biće.



Lokacija crkve Majke Božje od Svetomora.




Post je objavljen 21.07.2020. u 19:04 sati.