Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAUTIČARI OD SADA PLAĆAJU I INTERNETOM


POKRENUT PORTAL nautika.evisitor.hr

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je višejezični portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe. Pristojbu je do sada bilo moguće platiti samo u lučkim kapetanijama i ispostavama, a sada je to moguće putem interneta. Portal podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova. Nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu. Portal nautika.evisitor.hr je osim na hrvatskom jeziku, dostupan i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a korisnika na jednostavan i pregledan način vodi kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe. Prema Zakonu o turističkoj pristojbi, nautičari su turističku pristojbu plačali do sada prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije, što je slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji.



INSPEKTORI DRŽAVNOG INSPEKTORATA U NADZORU TURISTIČKIH DESTINACIJA

Inspektori Državnog inspektorata će u slijedećih nekoliko mjeseci, prema informaciji od 17. srpnja, nadzirati poslovanje ugostiteljskih objekata - hotela, kampova te luka nautičkog turizma, marina i pružatelja usluga u turizmu.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić podsjeća da je Državni inspektorat u lipnju prvi put objavio dokument "Elementi kontrole u nadzoru", u kojemu se konkretno navodi što se nadzire. "Prevencija, edukacija i partnerski odnos to je ono što nam je cilj, a zakonska legislativa je propisala gdje je to primjenjivo. Prvi rezultati ovih koordiniranih nadzora očekuju se kroz nekoliko dana", kaže glavni državni inspektor Mikulić.
Iznosi podatke da na području Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma, od čega ih je najviše u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzorima će biti obuhvaćeni objekti koji su otvoreni za turiste.

Sanitarni inspektori detaljno će kontrolirati provedbu odluka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s naglaskom tijekom koordiniranih nadzora na kontrolu zdravstvene ispravnosti bazenskih voda, sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta bazenskih kupališta i tuševa, kao i koncentracija rezidualnog klora u vodi za ljudsku potrošnju, navela je načelnica sektora sanitarne inspekcije za zdravstvenu ekologiju Katica Boban.
Turistički inspektori, prema riječima voditeljice ispostave Državnog inspektorata Zadar, Iva Dunatov, nadziru legalnost i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, što podrazumijeva isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena i normativna.



Post je objavljen 20.07.2020. u 08:36 sati.