Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PLENKOVIĆ NA SASTANKU VIJEĆA EU


NA DNEVNOM REDU PRORAČUN EU !

Nakon što je od predsjednika RH Zorana Milanovića dobio mandat za sastav nove Vlade RH, predočivši 76 potpisa saborskih zastupnika, Andrej Plenković otputovao je u petak 17.srpnja u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.
Po dolasku se sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Održan je video sastanak na vrhu Europske pučke stranke i odrađene konzultacije te pripreme za subotnji sastanak Europskog vijeća koje će se prvi puta nakon sastanka u veljači održati u fizičkoj prisutnosti političkih čelnika zemalja EU.



Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Na rasporedu sastanka su pregovori o proračunu EU do 2027. koji još nije donesen, te planu za oporavak od posljedica pandemije Covida-19.
Plenković je rekao da zasad zemlje članice imaju bitno različita stajališta o predloženom paketu o kojemu će se pokušati postići dogovor u sljedeća dva dana.
„Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike duplo veći nego što je bio ovaj u prvih sedam godina našega članstva u Uniji. Kada se zbroje i jedna i druga košara, dakle i višegodišnji financijski okvir i EU instrument Nove generacije," rekao je Andrej Plenković koji i u novom sazivu Vlade, koji će Plenković objaviti 22. srpnja, ima funkciju predsjednika Vlade RH.
Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji je predložio Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.Plan oporavka nazvan "EU sljedeće generacije" predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.Ima nekih zemalja koje traže da imaju praktički pravo veta na planove drugih zemalja.
"Iz našeg iskustva mislimo da takva ideja nije dobra, ona bi usporavala korištenje sredstava", rekao je Andrej Plenković




Post je objavljen 18.07.2020. u 09:03 sati.