Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Grimalda – vidikovac središnje Istre

Oko pet kilometara od Cerovlja, na cesti Ž5013 (Cerovlje – Buzet), nalazi se raskršće s cestom L50072. Cesta L50072 je dugačka 2,4 kilometra i vodi u naselje Grimalda, smješteno na brdu visokom 447 metara. Naselje se sastoji, osim od same Grimalde, od više okolnih zaseoka, te je prema popisu stanovništva od 2011. godine imalo 75 stanovnika i administrativno spada pod Općinu Cerovlje. Grimalda se prvi put spominje 1202. godine kao posjed akvilejskih patrijarha.



Auto smo parkirali istočno od naselja, na šljunčanom parkiralištu pored kojeg se nalazi kapelica.



Krenuli smo prema zapadu i nakon oko 150 metara došli do vodospreme Grimalda.



Cestom smo nastavili prema zapadu i nakon 50 metara, prije mjesnog groblja Grimalda, skrenuli lijevo na makadamsku cestu. Obišli smo groblje s južne strane, te ušli na groblje kroz ulaz koji se nalazi na njegovoj zapadnoj strani.



Na groblju se nalazi romanička jednobrodna crkva sv. Jurja iz 13. stoljeća. Crkva je preuređena u doba gotike kada je preuređena apsida i dodani potporni zidovi na sjevernoj strani. U doba baroka preuređen je strop.



S groblja se pružaju prekrasni pogledi prema sjeveru i prema jugu i Grimalda slovi kao jedan od najljepših vidikovca u središnjoj Istri.



Desetak metara zapadno od crkve sv. Jurja nalazi se neoklasicistička župna crkva sv. Jurja. Župna crkva je izgrađena 1891. godine.



Nastavili smo dalje prema zapadu i na slijedećem raskršću, na kojem se nalazi kapelica, skrenuli lijevo.



Nakon stotinjak metara, od raskršća, završava asfalt i s tog mjesta se pruža jedan od lijepših pogleda prema umjetnom jezeru Butoniga.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 702 m.



Post je objavljen 13.07.2020. u 21:11 sati.